Za naslov v puščavi Nadal in Fritz

Španec Rafael Nadal in Američan Taylor Fritz sta finalista prvega turnirja serije masters v sezoni v ameriškem Indian Wellsu. Na turnirju z nagradnim skladom 9,5 milijona ameriških dolarjev je Nadal ugnal mladega rojaka Carlosa Alcaraza, medtem ko je domačin Fritz za prvi finale na tej ravni premagal Rusa Andreja Rubljova.

Težko pričakovan je bil predvsem dvoboj med obema Špancema. Petintridesetletni Nadal namreč v tej sezoni sploh še ni doživel poraza in je po zmagi s 6:4, 4:6, 6:3 nad 18-letnim Alcarazom pri izkupičku 20-0. Tudi 18-letni mladenič je bil pred tem dvobojem v daljši seriji zmag na najvišji ravni, ustavila pa se je pri številki deset.

Majorčan, sicer četrti nosilec je v poslastici v kalifornijski puščavi dobil prvi niz po tretjem odvzemu servisa v zadnji, deseti igri. Izkoristil je peto zaključno žogico. V drugem nizu je podoben podvig uspel Alcarazu, le da je tretji “break” dosegel v deveti igri in nato izkoristil tretjo žogico za izenačenje na 1:1 v nizih.

V odločilnem je bil dovolj prvi odvzem servisa, ki je Nadalu uspel v osmi igri. S tem bo izkušeni Španec zaigral že v 53. finalu na turnirjih serije masters, v Indian Wellsu pa bo lovil četrto lovoriko. Skupno bo to že njegov 129. finale na ravni ATP, ima pa 91 turnirskih zmag.

V finalu se bo pomeril s Fritzem. Slednji je po dveh nizih s 7:5, 6:4 premagal sedmega nosilca Rubljova in se prvič v karieri uvrstil v finale turnirja serije masters. Pred tem je lani v Indian Wellsu igral v polfinalu, tokrat pa je storil še korak naprej.

V karieri je 24-letni domačin iz Kalifornije doslej igral v šestih finalih na nekoliko nižji ravni turnirjev ATP, kar pet pa jih je izgubil. Slavil je le na travnati površini v Eastbournu junija 2019.

Moški finale se bo v puščavi začel okoli 23. ure, oz. po ženskem finalu, v katerem se bosta od 21. ure naprej merili Poljakinja Iga Swiatek in Grkinja Maria Sakari.

* Indian Wells, ATP (9,5 milijona dolarjev):
– polfinale:
Rafael Nadal (Špa/4) – Carlos Alcaraz (Špa/19) 6:4, 4:6, 6:3;
Taylor Fritz (ZDA/20) – Andrej Rubljov (Rus/7) 7:5, 6:4.