WTA Zavarovalnica Sava Portorož: Danes so nastopile štiri Slovenke

Z dvoboji prvega kola kvalifikacij se je danes začel turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Na igriščih Tenis arene Portorož so nastopile štiri Slovenke. Vse štiri so na turnirju WTA 250 izgubile. Jutri se začne tudi glavni turnir, od Slovenk pa bo med posameznicami na igrišču le Nika Radišič.

Objavljamo urnik za ponedeljek.

PORTOROZ, SLOVENIA – SEPTEMBER 12: Ela Nala Milic of Slovenia competes against Irina Fetecau of Romania during the 1st Qualifying Round of WTA 250 Zavarovalnica Sava Portoroz at SRC Marina, on September 12, 2021 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

V Portorožu je bilo v lepem in sončnem vremenu odigranih 12 dvobojev prvega kola kvalifikacij. V teniškem kompleksu je bil že danes pravi vrvež, številni pa so si na osrednjem stadionu ogledali štiri dvoboje slovenskih teniških igralk. Čeprav so vse štiri izgubile, pa so vse štiri po tekmi poudarile, da je bila to izkušnja zaradi katere bodo zdaj še bolj trdo trenirale.

Najprej je na igrišče prišla najmlajša na tem turnirju, 15-letna Ela Nala Milič. Romunka Irina Feteceau (253. WTA) je bila pričakovano boljša. Zmagala je s 6:1 in 6:0, dvoboj pa je trajal 53 minut. Kljub porazu pa je Miličeva z igro upravičila zaupanje selektorja Andreja Kraševca, ki ji je podelil povabilo za nastop v kvalifikacijah. “Vzdušje je bilo super, kljub porazu sem uživala na igrišču. Nisem sicer odigrala tako, kot sem si želela. Na začetku je bilo morda nekaj treme, saj sem prvič igrala na takšnem turnirju. Kasneje treme ni bilo več, vendar vseeno nisem našla svoje igre. Drugače pa smo na pravi poti. Moramo izboljšati napake in predvsem veliko trenirati. In seveda vztrajati,” je po prvem profesionalnem dvoboju dejala Ela Nala Milič, hči nekdanjega košarkarja Marka Miliča.

Takoj za njo je na osrednje igrišče prišla Manca Pislak. Ta je pri 24-letih bolj izkušena kot Miličeva, vseeno pa je morala na koncu priznati premoč tekmici. S 6:3 in 6:2 je bila od nje boljša Britanka Katie Boulter (190. WTA). Dvoboj je trajal uro in 16 minut. “Nora izkušnja, nora energija. Počutiš se del neke ekipe, neke skupnosti. Upam, da še kdaj. To je motiv za naprej. Videla sem, kaj moram popraviti. Občutila sem, kako je igrati na vrhunskem nivoju. Vidim, da lahko igram tudi na takšnih turnirjih. Vendar se moraš v takšnih trenutkih sprostiti in dobro počutiti. Zdaj pa “fight” naprej,” je o novem zaletu v karieri dejala Manca Pislak, ki je leta 2015 prišla v četrtifinale mladinske turnirja za grand slam v Avstraliji.

Tretja Slovenka danes na osrednjem igrišču je bila Tina Cvetkovič. Njena tekmica je bila izkušena Aleksandra Krunić (179. WTA) iz Srbije. Krunićeva je bila leta 2018 celo na 39. mestu lestvice WTA, v karieri pa je osvojila en turnir. Krunićeva je bila pričakovano boljša in zmagala s 6:1 in 6:1. Dvoboj je trajal 65 minut. “Občutki so mešani. Pozitivno je to, da je to moj prvi nastop na turnirjih WTA, negativno pa to, da s svojo igro nisem zadovoljna.

Prvič sem igrala proti tako dobri igralki. Veliko je biolo nervoze, med tekmo sem sicer stopnjevala nivo igre, vendar to ni bilo dovolj. Nisem se najbolje počutila, saj sem imela prejšnji teden težave z zdravjem. Narediti moram napredek v nogah, pri gibanju na bekend. Tudi kakšen napad moram vključiti v svojo igro, saj sem velikorat ostala zadaj na kratkih žogah,” je po dvoboju dejala Cvetkovičeva.

Kot zadnja pa se je domačim gledalcem predstavila Noka Jurič, ki je za nastop izvedela šele včeraj, ko se je sprostilo še eno povabilo organizatorja. 19-letna Juričeva je imela za tekmico Italijanko Lucrezio Stefanini (213.WTA). Italijanka je bila v prvem nizu boljša s 6:1, drugi pa je bil bolj izenačen. Juričeva je bila zraven do 3:3, potem ji je zmanjkalo nekaj odločnosti in Italijanka je zmagala s 6:3. “Včeraj me je poklical trener in mi rekel, da sem dobila povabilo organizatorja. Bila sem doma in najprej mu sploh nisem verjela.

Zaradi poznega klica sem bila malce nepripravljena za nastop. Hvala organizatorjem za povabilo. Z igro sem dokaj zadovoljna, v drugem nizu pa je na koncu zmanjkalo nekaj odločnosti,” je takoj po dvoboju rekla Juričeva. Med posameznicami bo jutri nastopila le Nika Radišič, njena tekmica pa bo Kristina Mladenovic. Francozinja je trenutno 58. igralka sveta, leta 2017 pa je bila celo 10. Gre za eno najboljših igralk v dvojicah. V ženskih je zmagala na petih turnirjih za grand slam, v mešanih pa na dveh.

Prav v dvojicah bomo jutri videli več Slovenk. Najbolj zanimiv bo dvoboj prvih nosilk Tamare Zidanšek in Andreje Klepač. Tekmica na drugi strani bo namreč Kaja Juvan, ki bo igrala z Rusinjo Dzalamidzejevo. V dvojicah skupaj igrata Živa Falkner in Pia Lovrič, tekmici v prvem kolu pa sta Rusinja Kalinskaja in Slovakinja Mihalikova. Osrednji dvoboj dneva bo hrvaški. Takoj po slavnostni otvoritvi turnirja, ki se bo začela ob 18. uri in 40 minut, bosta na osrednje igrišče prišli Ana Konjuh in Donna Vekić.