Voračova bo od avstralske teniške zveze zahtevala odškodnino

Češka teniška igralka Renata Voračova je dejala, da bo od avstralske teniške zveze zahtevala odškodnino, potem ko je bila prejšnji teden pridržana v Melbournu na podlagi istih vizumskih razlogov kot srbski zvezdnik Novak Đoković, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Zahteva za odškodnino “ne bo majhna”, je za češki časnik Denik povedala 38-letna Voračova, ki je v konkurenci ženskih dvojic osvojila kar enajst naslovov na turnirjih WTA.

“Samo letalska karta je stala 60.000 čeških kron (2460 evrov) in moj trener je potoval z mano. In potem je tu še bivanje za ves ta čas, hoteli, treningi za grand slam, možna denarna nagrada,” je zahtevek za denarno kompenzacijo utemeljila Voračova, ki je v Avstraliji delila usodo z Đokovićem.

“Upam, da se bo Tennis Australia soočila s tem in da nam ne bo treba iskati dodatnih pravnih poti,” je dodala Voračova, ki je dejala, da nima več želje po igranju tenisa, odkar je v ponedeljek pristala v Pragi.

“Ne razmišljam o tenisu. Še vedno se prebujam od šoka, nisem ga še predelala. Izčrpana sem,” je povedala Voračova.

Dodala je, da se ne želi ozirati nazaj na dogajanje v Melbournu. “Tega v najtemnejših nočnih morah nisem pričakovala, bilo je preveč,” je povedala Voračova, ki je med zaslišanjem po pridržanju priznala, da se je zlomila in je planila v jok.

“Bila sem zaskrbljena. Nisem se počutila varne, dokler se nisem vrnila domov, nobene gotovosti ni bilo. Bilo je, kot da bi gledala film, dolgo zasliševanje z ukazi, kot sta ‘sleci se, obleci se’. Grozno, nočem niti razmišljati o tem, kaj šele, da bi to še enkrat doživela.”

Tako Đokoviću kot Voračovi, oba nista bila cepljena proti novemu koronavirusu, so preklicali njuna vizuma, ki sta ju dobila na podlagi izjem za cepljenje proti covidu-19 pred odprtim prvenstvom Avstralije, prvim teniškim turnirjem za grand slam, ki se bo začel v ponedeljek.

Tudi Voračovo so tako kot Đokovića odpeljali v zloglasni center za pridržanje tujcev v Melbournu do odločitve avstralskih oblasti.

Medtem ko je Voračova po sobotni izpustitvi že zapustila Avstralijo, pa je Đoković po odločitvi sodnika, ki je preklical odločitev avstralskih oblasti o preklicu vizuma, ostal in čaka na končno odločitev avstralske vlade o svojem statusu.