V Wimbledonu se pripravljajo na novo ukrajinsko-rusko hladno fronto

V Wimbledonu se bo v ponedeljek začel glavni del turnirja za veliki slam na sveti travi. Predstavniki organizatorja All England Cluba se bojijo, da bi se napetosti med teniškimi igralci in igralkami iz Ukrajine na eni ter Belorusije in Rusije na drugi strani zaradi ruske agresije odrazile tudi na igriščih, poroča tiskovna agencija AFP.

Pred 12 meseci so bili igralci iz Rusije in njene tesne zaveznice Belorusije izključeni iz Wimbledona, edinega od štirih turnirjev za grand slam, ki je sprejel tako trd odziv na vojno v Ukrajini.

Letos so jim dovolili vrnitev na travnata igrišča mirnega zelenega okolja v jugozahodnem Londonu, čeprav je negotovo, kako jih bodo pozdravili na igrišču.

“Tega ne moremo nadzorovati,” je priznal tretji igralec sveta Rus Danil Medvedjev, nekdanji prvak OP ZDA.

“Če se bodo ljudje odločili, da bodo ostri, bo tako, kot bo. Če bodo prijazni, bo seveda super. Torej ni na nas, da se odločamo.”

Grenki odnosi med ukrajinskimi igralci na eni strani ter ruskimi in beloruskimi tekmeci na drugi strani so na OP Francije ustvarili nepričakovani zaplet.

Pariška množica na tribunah je izžvižgala ukrajinski zvezdnici Elino Svitolino in Marto Kostjuk, ker se nista rokovali z drugo igralko sveta Arino Sabalenka, ki je Belorusinja, a večino svoje profesionalne kariere preživlja na Floridi v ZDA.

Kostjuk je dejala, da bi se moralo francosko občinstvo “sramovati” zaradi njihovega norčevanja.

Svitolina je kljubovalno obljubila, da ne bo “prodala svoje države za všečke”, ko se ni rokovala z belorusko nasprotnico.

Svitolina je Sabalenko obtožila, da je namerno podžigala napetosti s tem, da je čakala pri mreži v pričakovanju rokovanja, za katerega je vedela, da ga ob koncu četrtfinala ne bo.

Prvakinja OP Avstralije Sabalenka je bojkotirala dva kroga medijskih obveznosti na Rolandu Garrosu, češ da jo je plaz težkih vprašanj o njenih tesnih povezavah z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom spravil v nelagodje in da se ni počutila “varno”.

Ko se je končno vrnila v novinarsko sobo, je obsodila trajajočo vojno v Ukrajini in dodala, da “za zdaj” ne more podpreti Lukašenka.

Vsi ruski in beloruski igralci, ki letos sodelujejo v Wimbledonu, morajo podpisati izjavo o nevtralnosti in dokazati, da niso povezani z državnim financiranjem ali sponzorji podjetij, ki so pod sankcijami.

Svitolina, polfinalistka Wimbledona leta 2019, ne pričakuje, da se bo britanska publika obrnila proti njej ali drugim ukrajinskim igralcem, ko bodo nadaljevali svojo “politiko ne-rokovanja”.

“Podpora, ki smo jo dobili iz Združenega kraljestva, je bila ogromna, zlasti če vzamemo primer lanskega Wimbledona in veliko podporo nam Ukrajincem,” je dejala 28-letnica.

“Resnično smo jim hvaležni.”

Sabalenka se je na zadnjem nastopu na sveti travi leta 2021 uvrstila v polfinale in si močno želi mirnih 14 dni.

“Zelo uživam v vzdušju. Lani sem zelo pogrešala Wimbledon,” je dejala 25-letnica.

“Komaj čakam, da se vrnem in pokažem svoj najboljši tenis.”

Leta 2013 je Ukrajinec Sergij Stahovski poskrbel za enega največjih šokov v Wimbledonu, ko je na osrednjem igrišču v 2. krogu spravil na kolena Rogerja Federerja.

Deset let kasneje je Stahovski svoje bele teniške hlače zamenjal za vojaško uniformo, medtem ko se bori z ukrajinsko vojsko proti “ruskim okupatorjem”.

Osredotočen je na boje in ne na spomin na svojo zmago nad švicarskim asom. Kot del minometne enote je sodeloval v bitki za Bahmut.