V Wimbledonu nameravajo odpraviti prepoved za Ruse in Beloruse

Na letošnjem teniškem turnirju za grand slam v Wimbledonu bodo morda lahko nastopili tudi ruski in beloruski igralci, saj namerava vodstvo tekmovanja odpraviti prepoved nastopanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krovna britanska teniška zveza (LTA) je lani zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino sprejela odločitev, da športniki iz Rusije in Belorusije ne smejo nastopati na tekmovanjih pod njenim okriljem. Podobno se je nato odločila še zveza AELTC, ki vodi tekmovanje v Wimbledonu.

Letos naj bi te prepovedi odpravili, je poročal časnik Daily Telegraph. Dodaja pa, da bodo morali igralci iz teh dveh držav, če bodo želeli nastopiti, podpisati posebno izjavo, v kateri se bodo zavezali, da ne bodo omenjali ali povzdigovali ruskega vojaškega napada.

Na nobenem od treh drugih turnirjev za grand slam v Avstraliji, Franciji in ZDA se za takšno prepoved niso odločili.

Mednarodni teniški združenji AFP in WTA sta lani zaradi britanske odločitve kaznovali prireditelje britanskih turnirjev z milijonom dolarjev kazni, poleg tega pa na wimbledonskem turnirju niso upoštevali točk za lestvicah WTA in ATP.

V Veliki Britaniji se bojijo, da bodo, če bo prepoved ostala, tudi letos denarno kaznovani, bojijo pa se tudi odvzema turnirjev. Najbolj ogrožena naj bi bila londonski Queen’s in Eastbourne.