V Portorožu tudi letos turnir WTA

Še drugo leto zapored bo Portorož gostil turnir serije WTA. Turnir Zavarovalnica Sava Portorož bo najverjetneje WTA 250, potekal pa bo od 11. do 18. septembra.

Pia Lovric, Tamara Zidansek, Andreja Klepac, Manca Pislak, Tina Cvetkovic, Ziva Falkner and Kaja Juvan (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Obalni biser Portorož poznamo kot zdraviliški kraj in mesto zabave, pomemben del turistične ponudbe pa je tudi šport. Zaradi primerne lege in tople klime je v športnem turizmu najbolj pomemben in priljubljen prav tenis. Ta ima na Obali dolgo in bogato tradicijo. In tudi v letu 2022 bo gostil številne domače turnirje, vrhunec pa bo turnir WTA. Delo na projektu se je začelo takoj, ko se je končal lanski turnir, ki je bil po mnenju Anje Vreg (skupaj z Gregorjem Krušičem je bila direktorica turnirja) zgodba o uspehu. Spomini so res lepi. Odzivi so bili pozitivni. Na WTA so bili zadovoljni, prav tako so bile zadovoljne tudi igralke. Res so pohvalili delo celotne ekipe. Pohvalili so tudi celotno osebje. To je vedno zelo pomembno. Da se čuti energija od ljudi, ki delajo na turnirju. Zdaj se moramo pogovoriti za prihodnost,” je pred nekaj tedni v pogovoru za projekt Teniški aktivni! dejala Vregova.

Gregor Krušič, direktor Tenis Slovenije, je o pripravah na organizacijo turnirja in vtisih dejal: “Turnir bo še drugo leto zapored veliko pripomogel k popularizaciji slovenskega tenisa. S turnirjem se povečuje prepoznavnost Slovenije in našega tenisa v svetu, ob tem pa krepimo tudi lokalno gospodarstvo. V tako uspešni zgodbi se prepoznajo tudi naši sponzorji, ki tudi letos podpirajo projekt. Naša dekleta si zaslužijo takšen turnir. Naredili bomo vse, da zadovoljimo vse naše deležnike. Če se spomnimo na lanski turnir lahko rečemo, da je bil na izredno visokem nivoju. In letos ne bo nič drugače. Za zdaj še ne vemo, ali bo to turnir WTA 125 ali WTA 250. Ne glede na rang pa smo organizaciji turnirja popolnoma predani, da še drugo leto zapored organiziramo vrhunski dogodek v Portorožu. Na osupljivi lokaciji nas čakajo izvrstne tekme, kakovostne igralke in neverjetna energija.”

Naj spomnimo lani je zmagala Italijanka Jasmine Paolini. V finalu je z 2:0 v nizih premagala Američanko Alison Riske. Med dvojicami sta bili najboljši Rusinja Ana Kalinska in Slovakinja Tereza Mihalikova.

Ženski turnir WTA je v Portorožu sicer že potekal od leta 2005 do 2010.

  1. turnir leta 2005 (Banka Koper Slovenia Open):

Posameznice: Klara Koukalova (Češ/4) – Katarina Srebotnik (Slo/6) 6:2, 4:6, 6:3.

Dvojice: Anabel Medina Garrigues/Roberta Vinci (Špa/Ita/4) – Jelena Kostanić/Katarina Srebotnik (Hrv/Slo/2) 6:4, 5:7, 6:2.

  1. turnir leta 2006 (Banka Koper Slovenia Open):

Posameznice: Tamira Paszek (Aut) – Maria Elena Camerin (Ita/6) 7:5, 6:1.

Dvojice: Lucie Hradecka/Renata Voracova (Češ/Češ /4) – Eva Birnerova/Emilie Loit (Češ/Fra/3) brez boja.

  1. turnir leta 2007 (Banka Koper Slovenia Open):

Posameznice: Tatiana Golovin (Fra/1) – Katarina Srebotnik (Slo/4) 2:6, 6:4, 6:4.

Dvojice: Lucie Hradecka/Renata Voracova (Češ/Češ/3) – Andreja Klepač/Jelena Lihovčeva (Slo/Rus) 5:7, 6:4, 10:7.

  1. turnir leta 2008 (Banka Koper Slovenia Open):

Posameznice: Sara Errani (Ita/8) – Anabel Medina Garrigues (Špa/4) 6:3, 6:3.

Dvojice: Anabel Medina Garrigues/Virginia Ruano Pascual (Špa/Špa/1) – Vera Duševina/Jekaterina Makarova (Rus/Rus) 6:4, 6:1.

  1. turnir leta 2009 (Banka Koper Slovenia Open):

Posameznice: Dinara Safina (Rus/1) – Sara Errani (Ita/5) 6:7 (5), 6:1, 7:5. Dvojice: Julia Görges/Vladimira Uhlirova (Nem/Češ/3) – Camille Pin/Klara Zakopalova (Fra/Češ) 6:4, 6:2.

  1. turnir leta 2010 (Banka Koper Slovenia Open):

Posameznice: Ana Čakvetadze (Rus) – Johanna Larsson (Šve) 6:1, 6:2. Dvojice: Marija Kondratijeva/Vladimira Uhlirova (Rus/Češ/2) – Ana Čakvetadze/Marina Eraković (Rus/Fra) 6:4, 2:6, 10:7.