V Portorožu se je končal še drugi mednarodni UTR turnir

Na drugem UTR Pro turnirju v Portorožu se je zmage razveselil Ukrajinec Oleksij Kolisnik, najboljši Slovenec pa je bil na 9. mestu Gal Emeršič Potočnik.

Po skupinskem delu je bil konec tedna rezerviran za playoff. Ta na UTR turnirjih poteka tako, da se v t. i. polfinalnih in finalnih dvobojih med seboj pomerijo igralci, ki so vsak v svoji skupini končali na istem mestu. Od štirih Slovencev je v svoji skupini najvišje (na 3. mestu) končal Gal Emeršič Potočnik. Ta se je tako v playoffu meril za mesta od 9. do 12. Dobil je oba obračuna in tako turnir končal kot 9. Tilen Žitnik je bil 14., Nik Razboršek 15.-16., Domen Gostinčar 17.

Turnir je osvojil Ukrajinec Oleksij Kolisnik, ki je v finalu premagal Denija Žmaka. Hrvat, ki je osvojil prvi UTR Pro Tour turnir v Portorožu, je prvi niz dobil s 6:4, v nadaljevanju pa je prevladal Ukrajinec in naslednja dva niza dobil s 6:2 in 6:3.

“Kot organizatorji smo na Tenis Sloveniji (TS) zelo zadovoljni z dogodkoma, ki sta bila z odlično ekipo izpeljana na izredno visokem nivoju. Letos smo UTR PTT turnirje umestili znotraj teniškega festivala, ki je potekal od 9. do 29. avgusta v Tenis Areni Portorož, kar je omogočilo mnogim mlajšim slovenskim teniškim igralkam in igralcem ogled tekem UTR turnirjev. Tekmovalci obeh profesionalnih turnirjev, ki so prišli iz šestnajst različnih držav, so bili navdušeni nad strokovnostjo kadra in seveda nad čudovitim Portorožem. V imenu nacionalne zveze bi želela čestitati vsem nastopajočim za borbo na igrišču in športni duh. Še posebne čestitke grejo tudi sedmim slovenskim igralcem, ki so prikazali vrhunsko igro in navdušili vse, ki smo ob igriščih stiskali pesti,” je dvotedensko dogajanje v Portorožu ocenila Katarina Obranovič O’Dell, vodja UTR turnirjev pri TS, in nato še malce predstavila sodelovanje med TS in podjetjem Universal Tennis: ”Tenis Slovenija je svoje sodelovanje z Universal Tennis (UT) še dodatno nadgradila in v Slovenijo pripeljala serijo profesionalnih turnirjev, ki konsistentno zagotavljajo kakovostne tekme in denarne nagrade, kar je za teniške igralce idealna formula za izboljšanje nivoja svoje igre. UTR PTT je zasnovan kot pot za podpiranje perspektivnih profesionalnih teniških igralcev, saj omogoča kakovostno igro in možnost zaslužka. Zato se je UT v letih od 2020 do 2023 zavezal vložiti več kot 20 milijonov dolarjev na turnirjih v Ameriki, Aziji, Avstraliji in Evropi. Ti turnirji, za moške in ženske z UTR uvrstitvijo od 200 do 2000, vsebujejo inovativni format, ki vključuje round-robin tekme in nato končnice oz. play-off srečanja, ter tako zagotavljajo več tekem kot drugi turnirji. UTR Pro Tennis Tour je že doživel pomembno zgodbo o uspehu, saj je bil Avstralec Li Tu (UTR 13.68) na podlagi nastopov na turnirjih UTR Pro Tennis Tour nagrajen s povabilom na OP Avstralije 2021. Z UTR Pro Tennis Tour želi UTR delovati v skladu s svojim etosom, da je tenis – tudi na profesionalni ravni – dostopen za ljudi iz vseh družbeno-ekonomskih okolij. S triletno finančno zavezo Universal Tennisa se nadobudnim igralcem ni treba več zanašati samo na potovanje v daljne kraje v iskanju točk in denarnega sklada, kjer se morajo tekmovalci prepogosto že po prvi tekmi posloviti s turnirja. UTR Pro Tennis Tour ponuja razširjeno in izboljšano pot. Na Tenis Sloveniji smo veseli in zadovoljni, da lahko to možnost sedaj nudimo teniškim igralcem tudi v Sloveniji in upamo, da bomo prihodnje leto lahko gledali še večje število slovenskih predstavnikov.”

UTR Pro Tour Portorož 2, Tenis arena Portorož

PLAYOFF

FINALE

Kolisnik O. (Ukr) – Žmak D. (Hrv) 4:6, 6:2, 6:3

Od 9. do 12. mesta

Emeršič Potočnik G. (Slo) – Laurent Y. (Fra) 6:3, 6:1

Za 9. mesto: Emeršič Potočnik G. (Slo) – Tadić V. (Bih) 6:2, 6:0

Od 13. do 16. mesta

Razboršek N. (Slo) – Žitnik T. (Slo) b.b.

Za 13. mesto: Žitnik T. (Slo) – Trunić D. b.b.

Od 17. do 20. mesta

Gostinčar D. (Slo) – Dahiya P. (Ind) 6:1, 1:0* – predaja

Za 17. meto: Gostinčar D. (Slo) – Maulenov T. (Kaz) 6:4, 6:3