V Portorožu prijavljena tudi letošnja zmagovalka Wimbledona

Portorož bo še drugo leto zapored gostil teniški turnir WTA 250 Zavarovalnica Sava Portorož. Turnir bo potekal med 11. in 18. septembrom. V prvi prijavi sta najbolj zveneči imeni letošnja zmagovalka Wimbledona Jelena Ribakina in lanska zmagovalka Rolanda Garrosa Barbora Krejčikova.

Vstopnice že v prodaji

PORTOROZ, SLOVENIA – SEPTEMBER 17: Kaja Juvan of Slovenia playing against Tamara Zidansek of Slovenia at quarterfinal match of the WTA 250 Zavarovalnica Sava Portoroz at SRC Marina, on September 17, 2021 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Portoroški turnir se bo začel takoj po koncu OP ZDA, poleg turnirja v Sloveniji pa bo tisti teden potekal le še turnir v Indiji, ki je istega ranga. Zato ne čudi, da bo veliko igralk iz New Yorka odšlo nazaj v Evropo. Naj opozorimo, da je do turnirja še 26 dni, tako da lahko pride tudi do odpovedi. Vseeno pa je pogled na trenutno prijavljene tekmovalke vzpodbuden. Glede na trenutne uvrstitve je prva nosilka Beatriz Haddad Maia. 26-letna Brazilka je trenutno na 16. mestu lestvice WTA. Letos je zmagala na dveh turnirjih WTA, oba sta potekala na travi. Takoj po teh dveh zmagah je prišla v Wimbledon, tam pa jo je premagala naša Kaja Juvan. Nazadnje je natopila na turnirju WTA 1000 v Torontu in prišla vse do finala.

Še bolj zveneče ime je Barbora Krejčikova. 26-letna Čehinja je bila februarja letos že druga igralka na svetu, leta 2018 pa tudi prva v dvojicah. Trenutno je na 19. mestu. Njen največji uspeh med posameznicami je zmaga na lanskem OP Francije. Še bolj uspešna je v igri dvojic, kjer ima na turnirjih za grand slam kar pet zmag, od tega dve letos (Avstralija, Wimbledon). Med dvojicami je tudi olimpijska prvakinja.

Poleg Krejčikove je v Portorožu prijavljena še ena zmagovalka turnirjev za grand slam. V letošnjem Wimbledonu je bila najboljša Jelena Ribakina. 23-letna Kazahstanka je trenutno na 25. mestu lestvice WTA, z njo pa veliko sodeluje tudi Slovenec Tom Kočevar Dešman.

Med prijavljenimi je kar 11 igralk prve petdeseterice, takoj za njo pa je tudi lanska zmagovalka portoroškega turnirja Italijanka Jasmine Paolini, ki je v finalu premagala Američanko Alison Riske. Lani je v polfinalu nastopila Slovenka Kaja Juvan, ki je neposredno uvrščena na turnir. Tamara Zidanšek je v zadnjem obdobju nekoliko padla na lestvici WTA, tako da je s 84. mestom trenutno še izven glavnega turnirja. Je šesta v čakalni vrsti in čaka na morebitne odpovedi igralk, ki so pred njo. Prijavljena je tudi najboljša mladinka na svetu, Hrvatica Petra Marčinko.  

Seveda pa to ne pomeni, da sta to edini Slovenki, ki bosta nastopili na turnirju. Selektor Andrej Kraševec ima namreč na voljo eno povabilo za glavni turnir in tri za kvalifikacije. Slovenke bodo pred začetkom turnirja opravile tudi skupne priprave v Portorožu.

Lista prijavljenih (igralke prve petdeseterice na lestvici WTA):

BEATRIZ HADDAD MAIA (BRA, 16. WTA)
BARBORA KREJČIKOVA (ČEŠ, 19. WTA)
JELENA RIBAKINA (KAZ, 25. WTA)
MARTINA TREVISAN (ITA, 26. WTA)
JEKATERINA ALEKSANDROVA (RUS, 27. WTA)
ALISON VAN UYTVANCK (BEL, 42. WTA)
LJUDMILA SAMSONOVA (RUS, 45. WTA)
MARIE BOUZKOVA (ČEŠ, 46. WTA)
CLARA TAUSON (DAN, 49. WTA)
BERNARDA PERA (ZDA, 49. WTA)

Naj spomnimo, da je letos turnir prav tako WTA 250, Tenis Slovenija pa je za tokratno izvedbo kupila licenco turnirja v avstrijskem Linzu.