V Portorožu je septembra potekal turnir serije WTA 250

TS, 29.7.2021 15:26:00

Tenis Slovenija bo od 13. do 19. septembra v Portorožu organizirala turnir serije WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Po 11 letih se tako na Obalo vrača vrhunski ženski tenis. Naj spomnimo, v našem obmorskem biseru je turnir potekal od leta 2005 do leta 2010.

Čeprav je sprva kazalo, da bo v Portorožu organiziran turnir WTA 125k pa je Tenis Sloveniji uspelo pridobiti zaupanje organizacije WTA. Ker je organizacija že drugo leto odpovedala azijsko turnejo je tako Slovenija dobila priložnost, da gosti še močnejši turnir od predvidenega. To je bila priložnost, ki jo je TS izkoristila in naslednji mesec lahko v Portorožu pričakujemo vrhunski ženski tenis.

Turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož se že veselita Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, ki sta bili danes gostji novinarske konference. Za obe bo to redka priložnost, da se predstavita domačim navijačem. “Sploh se ne spomnim, kdaj sem nazadnje igrala v Sloveniji. Verjetno na kakšnem mladinskem turnirju,” je dejala polfinalistka Roland Garrosa in zmagovalka turnirja v Lozani pred dobrimi desetimi dnevi, Tamara Zidanšek.

 

Jaz sem v Portorož prišla vsako leto, ko je bil tam na sporedu moški turnir. Navdušena sem bila nad vzdušjem in okolico, zato komaj čakam september. Prepričana sem, da se bo tudi veliko mojih kolegic raje odločilo za prihod v Slovenijo kot v Luksemburg, saj je okolje v Portorožu neprimerno bolj atraktivno in prijazno, hkrati pa so se slovenski organizatorji že pred desetimi leti izkazali z izvedbo šestih turnirjev WTA podobnega ranga,” je dodala Kaja Juvan, trenutno tretja slovenska igralka na lestvici WTA.

Z vrnitvijo ženskega tenisa v Portorož je navdušen tudi predsednik turnirja in predsednik uprave Zavarovalnice Sava, mag. David Kastelic: “Ko sem prvič slišal za to idejo, se mi je zdelo kar malce utopično. Zdaj je to realnost. Takšni turnirji so pravi spektakli. Že ob novici, da bomo organizirali turnir WTA125k sem bil zadovoljen, potem pa smo naredili še korak naprej in zdaj nas čaka turnir WTA250. Za sponzorja je najbolj pomembno, da se ti sponzorstvo povrne. Sodelovanje s Tenis Slovenijo je odlično. Ta turnir bo velika promocija tudi za nas. Tudi mi načrtujemo določene aktivnosti, a je na prvem mestu šport in tenis. Vsi moramo dati svoj maksimum, naša želja pa je, da bo ta turnir tradicionalen. V preteklosti smo se že pokazali kot dober organizator, na prvem mestu pa mora biti šport in tenis.”

Predsednika turnirja je dopolnil župan Pirana, Đenio Zadković: “Sam sem velik teniški navdušenec. Ob tem pa sem tudi teniško aktiven. Zadovoljen sem, da se turnir WTA vrača v Portorož. Ima vso potrebno infrastrukturo. Portorož je teniško mesto. Rad bi se zahvalil vsem pri TS in gospodu Kastelicu. Takšen turnir sodi v turistično destinacijo kot je Portorož. Vsi navijamo za naše punce, Tamara Zidanšek je letos nastopila v polfinalu OP Francije, vsi pa smo zelo čustveno spremljali tudi njeno zmago v Lozani. Ta promocijski trenutek je potrebno izkoristiti. Upam, da nam v prihodnosti uspe nadgraditi tudi spremljevalne dejavnosti, s koncerti, kot je v Umagu,” je dejal župan, največ informacij pa je podal direktor TS in direktor turnirja, Gregor Krušič: “Rezultati dela govorijo, da nismo sedeli križem rok. Nismo izvajali odličen servis samo našim članom, ampak smo delali. Letos smo organizirali že 3 turnirje z nagradnim skladom 25 tisoč dolarjev, naslednje leto jih bomo, če bo šlo vse po načrtih, deset. Z zagnanostjo smo v Slovenijo pripeljali turnir WTA. Z veliko truda in profesionalnega pristopa nam je uspelo dobiti turnir brez plačila kotizacije, ob tem pa smo dobili tudi finančno pomoč. Dolgo smo čakali, da dobimo tudi turnir WTA 250. Včeraj smo izvedeli, danes pa lahko rečemo, da bomo organizirali turnir serije WTA 250. Res bi se rad zahvalil sodelavcem v pisarni, Anji Vreg in Zavarovalnici Sava. Seveda ne smem pozabiti na župana Pirana in na dva glavna akterja, predsednika Teniške zveze Slovenije, Andrej Slaparja, in podpredsednika, Mirana Kraševca.

 

” Vsi se seveda malce bojimo koronavirusa. Upamo, da bo ostalo pri trenutnem položaju, ko je potrebno za ogled imeti PCT pogoje. Naslednji korak so potem restrikcije, smo pa pripravljeni tudi na polno zaprtje države. S strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport smo dobili potrdilo, da je to velik mednarodni dogodek in to pomeni, da bomo v takšnem primeru vzpostavili balonček in tenis gledali po televiziji,” je dejal direktor turnirja in nato spregovoril o tem, katere igralke lahko pričakujemo v Portorožu: “O imenih še ne morem govoriti, verjamem, da bosta Zidanškova in Juvanovi prišli, ker sta tudi danes z nami. Prišla bo tudi Katarina Srebotnik. Štiri tedne pred začetkom turnirja bomo izvedeli, kdo se bo prijavil. Do takrat pa bomo izvajali pogovore z igralkami. Želim pa poudariti, da turnir organiziramo predvsem za naše tekmovalke. Ne bomo razočarani, če tu ne bo Top 10 igralke. Istočasno bo potekal tudi turnir WTA 250 v Luksemburgu, a lahko rečem, da se njihova infrastruktura ne more niti primerjati z našo. Imam informacije, da igralke in njihove trenerje bolj zanima prihod na slovensko obalo. To je velika odskočna deska za slovenski tenis. Predstavitev naših deklet, ki si jih vsi želimo gledati v živo. Imam le dve želji. Prva je, da bomo lahko v živo spremljali naše igralke, druga pa, da se bodo turnirja udeležile v čimvečjem številu.

Turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož je turnir serije WTA 250. V preteklosti so bili turnirji takšnega ranga poimenovani International tournaments (2009-2020). Takšnega ranga je bil zadnji dve leti na primer tudi turnir, ki je v Portorožu sicer potekal od leta 2005 do 2010.

Slovenija ima letos dve zmagi na turnirjih serije WTA 250. Med posameznicami je bila v Lozani najboljša Tamara Zidanšek, v igri dvojic pa je v Bad Homburgu zmagala Andreja Klepač.

Turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož bomo podprli z močno in pomenljivo komunikacijsko kampanjo, kjer bomo v ospredje postavili naše najboljše teniške igralke ter jih opisali z besedami, ki odražajo tisto, kar zares definira ženske. To pa je njihov značaj, ne zunanjost. Menimo namreč, da se v življenju, v poslu in tudi v oglaševanju prevečkrat opisuje ženske s pridevniki, ki se navezujejo na njihovo zunanjost: na primer, lepa, suha, privlačna, postavna … A vsi ti pridevniki ne definirajo žensk. Definira jih njihov značaj.

Zato smo najboljše slovenske teniške igralke Tamaro Zidanšek, Polono Hercog, Kajo Juvan, Dalilo Jakupović, Andrejo Klepač in Katarino Srebotnik postavili ob bok besed, kot so spoštovanje, moč, pogum, čast, uspeh, strast in ponos. Ravno to so namreč tiste lastnosti, ki jih delajo najboljše in ki jim bodo pomagale pri borbi za zmago na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož.

Video posnetek novinarske konference si lahko ogledate. 

Pretekli turnirji WTA v Portorožu:

1. turnir leta 2005

Posameznice: Klara Koukalova (Češ/4) – Katarina Srebotnik (Slo/6) 6:2, 4:6, 6:3.

Dvojice: Anabel Medina Garrigues/Roberta Vinci (Špa/Ita/4) – Jelena Kostanić/Katarina Srebotnik (Hrv/Slo/2) 6:4, 5:7, 6:2

2. turnir leta 2006

Posameznice: Tamira Paszek (Aut) – Maria Elena Camerin (Ita/6) 7:5, 6:1.

Dvojice: Lucie Hradecka/Renata Voracova (Češ/Češ /4) – Eva Birnerova/Emilie Loit (Češ/Fra/3) brez boja

3. turnir leta 2007

Posameznice: Tatiana Golovin (Fra/1) – Katarina Srebotnik (Slo/4) 2:6, 6:4, 6:4.

Dvojice: Lucie Hradecka/Renata Voracova (Češ/Češ/3) – Andreja Klepa/Jelena Lihovčeva (Slo/Rus) 5:7, 6:4, 10:7

4. turnir leta 2008 

Posameznice: Sara Errani (Ita/8) – Anabel Medina Garrigues (Špa/4) 6:3, 6:3.

Dvojice: Anabel Medina Garrigues/Virginia Ruano Pascual (Špa/Špa/1) – Vera Duševina/Jekaterina Makarova (Rus/Rus) 6:4, 6:1.

5. turnir leta 2009 

Posameznice: Dinara Safina (Rus/1) – Sara Errani (Ita/5) 6:7 (5), 6:1, 7:5. Dvojice: Julia Görges/Vladimira Uhlirova (Nem/Češ/3) – Camille Pin/Klara Zakopalova (Fra/Češ) 6:4, 6:2

6. turnir leta 2010

Posameznice: Ana Čakvetadze (Rus) – Johanna Larsson (Šve) 6:1, 6:2. Dvojice: Marija Kondratijeva/Vladimira Uhlirova (Rus/Češ/2) – Ana Čakvetadze/Marina Eraković (Rus/Fra) 6:4, 2:6, 10:7.