[V LOV NA TOČKE] Na turnejo se vrača Polona Hercog, preostale najboljše Slovenke na pokalu Billie Jean King

Na spletnem portalu Teniskisvet.si nadaljujejo z rubriko “V lov na točke”, v kateri vsak teden preverijo, kje se bodo v prihodnjem tednu potili slovenski predstavniki. 

V tekmovalni pogon se vrača Polona Hercog. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

ATP

V prihajajočem tednu se bo najboljši igralci na svetu merili na ATP 1000 turnirju v Monte Carlu. Na vpisni listi ni Slovencev. 


BJK

Skupinski del 1. evroafriške skupine bo potekal od 11. do 17. aprila v Turčiji. V Antalyji bodo igrale Tamara Zidanšek (22. WTA), Kaja Juvan (85. WTA), Živa Falkner (489. WTA), Pia Lovrič (522. WTA) in trenutno najboljša mladinka Lara Smejkal (136. ITF). Slovenija je nazadnje igrala marca leta 2020, ko je izgubila odločilni dvoboj za napredovanje proti Srbiji.

Slovenija se bo v ponedeljek najprej pomerila proti Gruziji, v torek jo čaka dvoboj proti Avstriji, v sredo proti Hrvaški, v četrtek proti Bolgariji in v petek še proti Švedski. V kolikor se Slovenkam uspe uvrstiti na 1. mesto v skupini, bodo v svetovno skupino napredovale brez dodatnega dvoboja. Če bodo končale kot 2., potem jih čaka še en dodaten obračun za preboj v svetovno skupino.


ITF PRO

Sredi aprila sezono začenja tudi Polona Hercog, dolgo časa najvišje uvrščena slovenska teniška igralka. Mariborčanka, ki je nazadnje nastopila 16. decembra lani, je na WTA lestvici zdrsnila na 133. mesto. Sezono 2022 bo odprla v Švici, in sicer na ITF turnirju z nagradnim skladom 60.000 ameriških dolarjev. Obeta se ji vloga 4. nosilke turnirja.

Na profesionalnih ITF turnirjih se bodo v prihajajočem tednu predstavile še Nina Potočnik, Veronika Erjavec (obe W25 v Italiji) in Dalila Jakupović (W25 Nottingham).

W60 Bellinzona (Švica, pesek, zunaj)
Polona Hercog

W25 Santa Margherita di Pula (Italija, pesek, zunaj)
Nina Potočnik
Veronika Erjavec (kvalifikacije)

W25 Nottingham (Velika Britanija, trda podlaga, zunaj)
Dalila Jakupović


ITF JUNIORS

Bivanje v Franciji je podaljšala Ela Nala Milić, za katero je zelo uspešen turnir serije J2. Tudi tokrat bo nastopila na turnirju istega ranga, a zdaj se bo njena pot začela že v kvalifikacijah. Enako v Firencah (J2) velj za Nika Mikovića, medtem ko je Matic Križnik že uvrščen v glavni del turnirja.

Največ Slovencev se bo v prihodnjem tednu predstavilo na Dunaju, kjer se bodo številni igralci poizkušali pridružiti Aljažu Kirbišu, Nikoli Puntariču, Tristanu Flanderju, Carlu Angeliju in Lari Flerin v glavnem delu turnirja. V 1. kolu kvalifikacij so z nastopi končali Job Japelj, Miha Bajželj in Lija Mumlek. 

J2 Istres (Francija, pesek, zunaj)
Ela Nala Milić (kvalifikacije)

J2 Firence (Italija, pesek, zunaj)
Matic Križnik
Nik Miković (kvalifikacije)

J5 Dunaj (Avstrija, pesek, zunaj)
Aljaž Kirbiš
Nikola Puntarič
Tristan Flander
Carlo Angeli
Lara Flerin
Mak Miković (kvalifikacije)
Luka Videnović (kvalifikacije)
Job Japelj (kvalifikacije)
Paolo Angeli (kvalifikacije)
Vid Mohar (kvalifikacije)
Miha Bajželj (kvalifikacije)
Lija Mumlek (kvalifikacije)
Zala Vnuk (kvalifikacije)
Alja Senica (kvalifikacije)


TENNIS EUROPE

Iz Novega Sada se bo proti Pančevu podala Eva Cikajlo. Leta 2007 rojena igralka je v tem tednu igrala odlično, se prebila do 3. letošnjega Tennis Europe naslova v dvojicah, ob tem pa zaigrala še v polfinalu turnirja posameznic. V Pančevu bo nastopila tudi Kaja Najzer.

Eden od turnirjev Tennis Europe bo v prihodnjem tednu potekal tudi v Vinkovcih. Tam se bodo merili igralci v starostni kategoriji U14. V glavni del turnirja so neposredno že uvrščeni Luka Petrović, Maksim Despotović, Mihael Kušar Stojakovič, Zala Bizjak, Kaja Kadak Ocvirk in Sara Mihelčič. 

U16 Pančevo (Srbija, kat. 2, pesek)
Eva Cikajlo
Kaja Najzer

U14 Vinkovci (Hrvaška, kat. 3, pesek)
Luka Petrović
Maksim Despotović
Mihael Kušar Stojakovič
Zala Bizjak
Kaja Kadak Ocvirk
Sara Mihelčič
Filip Grčič (kvalifikacije)


* – številka za znakom # predstavlja mesto, na katerem se igralec nahaja na vpisni listi.
Primer: (kvalifikacije – #1) – igralec je prvi v vrsti, da se ob morebitni odpovedi katerega od igralcev neposredno uvrsti v glavni del turnirja.


Podatki so pridobljeni iz uradnih vpisnih list na dan 9.4.2022. Do začetka turnirjev so še vedno možne spremembe.