V Kopru zmagoslavje Liechtensteinke Von Deichmannove

V Kopru se je končal prvi od petih letošnjih ženskih WTT turnirjev (60 tisoč ameriških dolarjev) v Sloveniji. Zmage se je na turnirju Luka Koper Open 2022 razveselila Kathinka von Deichmann (LIE), ki je v finalu premagala Andreo Lazaro Garcia (ŠPA). Rezultat je bil 3:6, 6:3 in 6:2, dvoboj pa je trajal 2 uri in 12 minut. 

Winner Kathinka von Deichmann of Liechtenstein celebrates during ITF W60 Koper 2022 Tennis Tournament of World Tennis Tour 2022 on May 8, 2022 in Bonifika, Koper / Capodistria, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Zavarovalnica Sava slovenska teniška turneja, kot je poimenovanih 11 turnirjev serije WTT (5 ženskih in 6 moških), je dobila prvo zmagovalko. V finalu sta se srečali Španka Andrea Lazaro Garcia (212. na WTA) in Kathinka von Deichmann (241. na WTA). Za obe 27-letnici je bila uvrstitev v finale eden izmed največjih uspehov v karieri, do zmage pa je na koncu prišla  Kathinka von Deichmann.

Dvoboj je boljše začela Španka in hitro povedla s 4:1. Tekmica se je nato le prebudila in vse igre do konca prvega niza so bile zelo izenačene. Ta se je končal po 45 minutah, Andrea Lazaro Garcia pa ga je dobila 6:3. Drugi niz je bil še bolj izenačen, v prvih štirih igrah pa smo videli štiri brejke. Von Deichmannova pa je bila v nadaljevanju boljša in drugi niz dobila s 6:3. Odločitev je tako padla v tretjem nizu, za von Deichmannovo je bil to četrti na petih dvobojih. Kljub utrujenosti pa Liechtensteinka ni popuščala. Odločilna je bila šesta igra, kjer je ubranila kar 7 brejk žog in povedla s 4:2. Niz in dvoboj se je nato končal s 6:2.

“Na koncu sem razmišljala in upala le to, da se bo tekmica utrudila. Na začetku je bil dvoboj zelo kakovosten. Igrala je zelo dobro. Sama sem razmišljala samo o tem, kako ostati v dvoboju. Samo vztrajati sem morala. Vedela sem namreč, da bom v tem primeru dobila svojo priložnost. Na začetku sem naredila preveč napak, nato pa sem žogo držala v igrišču. Tretji niz ni bil kakovosten, bil je to boj za preživetje. V ospredju je bila tudi želja po zmagi in na koncu mi je uspelo zmagati,” je dejala Liechtensteinka, ki lani kar 7 mesecev ni igrala zaradi poškodbe komolca. Tako kot finalistka, pa je bila tudi zmagovalka turnirja navdušena nad Koprom in organizacijo: “Če zmagaš na turnirju je ocena vedno pozitivna. Res sem uživala v Kopru. Stanovala sem v prelepem stanovanju v centru mesta. Ljudje so bili zelo prijazni, organizacija je bila zelo dobra. V celoti je bil to popoln teden.”

“Za nami je prelep teden. Prvič smo imeli v Kopru turnir s tako visokim nagradnim skladom. Opravili smo veliko dela, da smo izpeljali turnir na tako visoki ravni. Zahvala vsem sponzorjem, osebju Tenis Slovenije, sodnikom in ostalim, ki so pripomogli k turnirju. Igralke so bile zelo zadovoljne, kar vidimo tudi po odzivih na družbenih omrežjih. Vse so bile presenečene nad Koprom in športnim centrom Bonifika. Vse so dejale, da bi se v Koper še vrnile. Cilj je, da se počasi zgradi tudi kakšen objekt, tu mislim na osrednji stadion, da bo vse še na višjem nivoju. V glavnem žrebu so nastopile tri Slovenke. Takšen turnir je namreč dobra priložnost na njihovi poti, ko se prebijajo med najboljše igralke. Izpostavil bi odličen nastop Žive Falkner, ki je pokazala, da je pred njo lepa prihodnost,” je dejal direktor turnirja Samo Bradaškja.

Na turrnirju so sicer nastopile številne slovenske igralke. Iz kvalifikacij se je na glavni turnir uspelo uvrstiti mladinki Lari Smejkal. Poleg nje sta bili s povabilom organizatorja tja uvrščeni še Pia Lovrič in Živa Falkner. Vse tri so dvoboj prvega kola izgubile. Lovričeva zaradi poškodbe gležnja, Smejkalova je imela vsaj za zdaj še premočno tekmico, najbližje uvrstitvi v drugo kolo pa je bila Živa Falkner. Falknerjeva (474. na WTA) je proti nekdanji 54. igralki na svetu Rusinji Nataliji Vihljancevi (229. na WTA) že servirala za zmago, na koncu pa klonila po podaljšani igri tretjega niza.

Organizator turnirja je bila Tenis Slovenija, turnir pa smo skupnimi močmi s sodelavci  iz TK PRO TEN uspešno izvedli.

Naslednji ženski turnir WTT se bo začel 24. maja v Krškem, sploh prvi moški pa bo julija v Velenju.

Winner Kathinka von Deichmann of Liechtenstein and second placed Andrea Lazaro Garcia of Spain during trophy ceremony at ITF W60 Koper 2022 Tennis Tournament of World Tennis Tour 2022 on May 8, 2022 in Bonifika, Koper / Capodistria, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

ZAVAROVALNICA SAVA SLOVENSKA TENIŠKA TURNEJA

ITF W60 LUKA KOPER OPEN (Slovenija, pesek)

Polfinale:
Lazaro Garcia A. (Špa/6) – Bonaventure Y. (Bel/5) 6:4, 6:1
von Diechmann K. (Lih) – Grabher J. (Avt/2) 7:6(4), 2:6, 7:6(2)

Finale:

Andrea Lazaro Garcia A. (Špa/6) – Kathinka von Diechmann K. (Lih) 6:3, 3:6, 2:6

Dvojice, finale:

(1)Knoll X./Murray Sharan S. – (2)Perin C./Zuger J. 6:3, 6:2

Rezultati slovenskih igralk

POSAMEZNO, 1. kolo
Lovrič P. (Slo/WC) – von Deichmann K. (Lih) 0:2* – predaja
Falkner Ž. (Slo/WC) – Vihljanceva N. (Rus/8) 6:3, 1:6, 6:7(3)
Smejkal L. (Slo/Q) – Bonaventure Y. (Bel/5) 1:6, 3:6

DVOJICE, 1. kolo
Mašić M./Potrč M. – (4)Šimanovič I./Gamarra M. I. b.b.
Lovrič P./Smejkal L. – Turati A./Turati B. b.b.
Falkner Ž./Jebawy J. – Burrage J. A./Miyazaki Y. L. 4:6, 0:6
Herdzelas D./Potočnik N. – Dmitruk K./Timofeeva M. 6:4, 6:3
Drame P./Šulin B. – Danilović O./Webley-Smith E. 0:6, 3:6

Četrtfinale
Herdzelas D./Potočnik N. – (1)Knoll X./Murray Sharan S. b.b.