V Kopru prvi od 11 turnirjev WTT

V organizaciji Tenis Slovenije bo letos v Sloveniji kar 11 turnirjev serije WTT. Prvi bo najmočnejši, potekal pa bo v Kopru od 3. do 8. maja, denarni sklad pa bo 60 tisoč ameriških dolarjev. Turnir v Kopru bo eden od petih za ženske, v moški konkurenci pa jih bo šest.

V Kopru se začenja vroče teniško poletje, vrhunec pa bo septembrski turnir serije WTA v Portorožu. Prej in potem pa bodo širom Slovenije potekali turnirji WTT. Organizator turnirjev je Tenis Slovenija, za izvedbo prvega pa bo poskrbel TK Pro ten. Turnir bo potekal v Teniškem centru Bonifika, kjer je že vse pripravljeno za začetek. Nekatere tekmovalke so že ob slovenski obali, kjer so trenutno zelo dobre razmere za kakovosten trening. Koprska infrastruktura je v zadnjih letih zelo napredovala, bližina morja in lepo vreme pa samo še pridodata k lepi teniški kulisi. Vstopnine ni, tako da vabljeni v čim večjem številu, saj se nam obetajo zanimivi teniški dvoboji.

To je odlična priložnost za mlade. Igrale bodo doma, pred domačimi gledalci. Večji del leta morajo potovati v oddaljene kraje, tokrat pa bodo lahko nastopile na močnem turnirju v domačem okolju. Odločili smo se, da bomo letos podelili povabila mladim tekmovalkam, izstopnim mladinkam, in mladim članicam, ki se v vzpenjajo po lestvici WTA. Pia in Živa sta že v Turčiji igrali dobro, zato upam, da bosta dobro formo prenesli tudi na turnir v Kopru,” je dejal selektor ženske reprezentance Andrej Kraševec.

Prva nosilka je Francozinja Chloe Paquet, druga pa Srbkinja Aleksandra Krunić, ki redno nastopa na slovenskih turnirjih. Skupaj s srbsko reprezentanco je bila tudi na pokalu BJK, kjer je v dvoboju Slovenije proti Hrvaški sedela na slovenski klopi in navijala za naše igralke. Prijavljena je tudi njena rojakinja Olga Danilović.

Posebno povabilo s strani organizatorja, Tenis Slovenije, so za glavni del turnirja prejele Pia Lovrič, Živa Falkner, Manca Lampret in Kristina Dmitruk (zmagovalka Wimbledona v igri dvojic v mladinski konkurenci leta 2021). Za nastop v kvalifikacijah so povabilo prejele Ela Nala Milič, Petja Drame in Lara Smejkal.

Pia Lovrič si je po zelo uspešnem nastopu v pokalu Billie Jean King in manjši poškodbi odločila za krajši tekmovalni premor. “Zdi se mi, da je to za nas odlična priložnost, da se izkažemo in da nas med drugim lahko podprejo tudi sorodniki, ki nas ne morejo iti gledat na drug konec sveta. Mislim, da je zelo dobra poteza Tenis Slovenije, da bodo v letošnji sezoni organizirali toliko več tovrstnih turnirjev na domačih tleh,” je dejala Lovričeva.

Živa Falkner je ta teden nastopila na turnirju serije ITF W60 v Zagrebu. Novomeščanka je v kvalifikacijah zabeležila dve zmagi, premagala je tudi rojakinjo Dalilo Jakupović, v 1. kolu glavnega dela turnirja pa morala priznati premoč 110. igralki sveta Jule Niemeier. Falknerjeva je že pred časom dejala, da ji nastop za slovensko reprezentanco vselej predstavlja poseben izziv, odlično pa se znajde tudi na turnirjih, ki potekajo na domačih tleh. Leta 2020 se je denimo na Otočcu prebila do svojega prvega profesionalnega ITF naslova. Tudi turnirja v Kopru se že zelo veseli. “V tem letu imamo prvič kar pet WTT turnirjev za punce. Prvi, z nagradnim skladom kar 60.000 ameriških dolarjev, sledi že v prihodnjih dneh v Kopru. Zdi se mi, da je to zelo lepa priložnost za nas, mlajše igralke, da se na takih turnirjih v naši okolici čim bolj izkažemo,” je povedala Falknerjeva.