V Kopru je prva nosilka turnirja 66. igralka sveta Jasmine Paolini

V Kopru že poteka tretji letošnji turnir serije WTT v Sloveniji. WTT 60 Luka Koper je tudi letos privabil številne znane igralke iz Slovenije in tujine. Prva nosilka je Italijanka Jasmine Paolini, zmagovalka turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož leta 2021. Na turnirju igra tudi srbska igralka Olga Danilović.

Jasmine Paolini prva nosilka turnirja v Kopru. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Rada igram v Sloveniji. Vedno smo ob morju. Tudi ta lokacija je zelo lepa. Odločila sem se, da pridem na ta turnir, ker je Italija blizu. Imam nekoliko slabši glas, ker sem tako navijala na naši tekmi v pokalu BJK. Rada sem tukaj. Morda bodo prišli tudi moji navijači, seveda je odvisno od tega, kako bom igrala. V ZDA nisem igrala dobro. A zdaj se vračam na peščena igrišča. To je moja podlaga. Upam, da me čakajo dobri dvoboji,“ je dejala prva nosilka Jasmine Paolini.

Tudi slovenske igralke zelo rade igrajo na rdečem pesku, v zadnjem obdobju pa je najbolj napredovala Veronika Erjavec. Na prvem turnirju WTT v Mariboru je prišla do polfinala, v Murski Soboti pa je izpadla v drugem kolu. Nazadnje je nastopala v Splitu, kjer je iz kvalifikacij
prišla do polfinala. Prvi dvoboj v Kopru je že odigrala, včeraj je premagala Jano Kolodinsko, v drugem kolu pa bo igrala proti Hrvatici Tari Wurth. “Zadovoljna sem s svojim napredkom. Največja sprememba je ta, da sem bila zdrava. To pomeni, da sem lahko odigrala veliko tekem in nabirala točke. Pridobivam izkušnje in dobre občutke. Družina me na tej poti ves čas podpira. Za napredovanje na lestvici moram odigrati veliko tekem. In seveda premogovati, tako slabše, kot tudi boljše igralke. Pomembna je tudi konstantnost. Ne želim pa si nalagati pritiska. Veliko mi pomeni, da imamo dekleta toliko priložnost za igranje na domačih turnirjih. To nam močna olajša pot, vse smo res vesele, da so nam to omogočili. Včeraj je bilo malce vetrovno, a sem uspela zmagati. S pripravljenostjo sem zadovoljna, saj sem letos odigrala številne dobre tekme. Želim si ostati zdrava, da bom lahko še naprej igrala turnirje,” je dejala Veronika Erjavec, ki je trenutno na 293. mestu lestvice WTA. Pred njo so tako le 4 Slovenke. Kot zanimivost, na začetku lanskega leta je bila na 649. mestu.

Veronika Erjavec je že uspešno preskočila prvo oviro. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Na novinarski konferenci je bila prisotna tudi Živa Falkner, ki se je spomnila slovenskega uspeha v pokalu BJK. “Vzdušje je bilo izjemno. Še zdaj ne morem verjeti, da se nam je uspelo uvrstiti med najboljših 12 reprezentanc. Sploh se še ne zavedamo, kaj nam je uspelo. Ta dvoboj si bomo zapomnili do konca življenja. V zadnjem času igram dobro, to je moj prvi turnir na pesku letos. Želim si igrati čim boljši tenis, da vsak dan napredujem,” je dejala Falknerjeva.

Tako kot dvoboj pokala BJK med Slovenijo in Romunijo je tudi ta turnir podprla Mestna občina Koper oziroma Javni zavod za Šport Koper. “V veliko veselje nam je, da smo lahko prejšnji teden gostili dve reprezentanci, vse pa je bilo še toliko lepše, ker je Slovenija zmagala. Trudimo se, da bi bila naša infrastruktura primerna za tako pomembne dogodke. To so posebna čustva, ko v mestu igra slovenska reprezentanca. Če mi pustite, da sanjam potem bi rekla, da bomo nekoč postali teniško središče naše države. Klimatske razmere so dobre, tudi infrastruktura. Morda popiham na dušo našim svetnikom in županu, da še dodamo nekaj sredstev za infrastrukturo, ki nam bi omogočila še malce boljše razmere, kot jih imamo danes. Nadvse si želimo, da bo to kar se trenutno dogaja v Kopru še trajalo,” je dejala podžupanja Kopra Jasna Softić.

Njene besede je z zanimanjem poslušal tudi Gregor Krušič, direktor TS: “V preteklosti je bil morda v ospredju Portorož, a smo se ves čas spogledovali tudi s Koprom. Letos smo pristopili k njim in jih povprašali, če bi naše sodelovanje dvignili še na višji nivo. Teniški park je zelo lep. Občina nam je prisluhnila, predvsem oba podžupana gospa Softićeva in gospod Peroša. Res so nam veliko pomagali pri teh dveh dogodkih, avgusta pa bomo znova tukaj, ko bo potekal teniški festival, ko se na enem mestu zberejo vse teniške generacije v Sloveniji. Na TS smo leta 2021 strateško vstopili v tekmovalni tenis. Vsa ostala področja naše zveze smo uredili do te mere, da smo lahko zdaj dali prednost tekmovalnemu tenisu. Zato smo v zadnjih dveh letih organizirali takšno število profesionalnih turnirjev. Del te strategije je tudi turnir WTA. Cilj je popularizacija tenisa in pomoč našim igralcem in igralkam, ki se prebijajo v profesionalnem tenisu. Lani smo na takšen način, da so lahko nastopali na domačih turnirjih, pomagali 70 igralcem in igralkam, letos pa v Mariboru 10, v Murski Soboti pa je bilo takšnih igralk kar 16.

Na novinarski konferenci je bilo dobro vzdušje. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Koper drugo leto zapored gosti turnir z nagradnim skladom 60 tisoč ameriških dolarjev. To pomeni, da je to drugi največji turnir v Sloveniji. Turnir je res kakovosten. Na ITF so nas prosili, da smo povečali žreb na 48, lani je bil na 32. Istočasno je namreč le še turnir v Švici. Tudi ITF nas je pohvalil za organizacijo in gostoljubje, turnir je bil ocenjen za najboljšega. Turnir se je začel takoj po pokalu BJK, ki je tako znano tekmovanje, da so bila dekleta navdušena, da so lahko spremljala tudi ta dvoboj. Ker se je dvoboj zavlekel za en dan so bile sicer potrebne nekatere prilagoditve, a dekleta so to brez težav sprejela,” je dejala direktorica turnirja Lara Jerše.

Naj spomnimo, lani je TS skupaj z občinami in lokalnimi klubi organizirala 11 turnirjev, letos pa jih je skupno 14. Lani je zmagala Kathinka von Deichmann iz Nemčije.