V finalu OP ZDA Đoković in Medvedjev

Znana sta oba finalista odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. Za naslov zmagovalca zadnjega turnirja za grand slam v sezoni se bosta pomerila prvi in drugi nosilec turnirja, Srb Novak Đoković in Rus Danil Medvedjev.

Medvedjev je v treh nizih, s 6:4, 7:5 in 6:2, premagal 12. nosilca, Kanadčana Felixa Auger-Aliassimeja.

Đoković pa je v drugem polfinalu ponoči po slovenskem času v petih nizih, s 3:2, ugnal četrtega nosilca iz Nemčije Alexandra Zvereva s 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

Zverev je 34-letnega Srba premagal v polfinalu olimpijskega turnirja v Tokiu in nato sam stopil na teniški Olimp z osvojenim naslovom olimpijskega šampiona. Đoković je ostal brez možnosti, da bi osvojil tako imenovani zlati grand slam, vse štiri turnirje za grand slam vključno z olimpijskim zlatom.

V New Yorku pa prvi teniški lopar ni dovolil, da bi se ponovil scenarij iz Tokia ter je po treh urah in 38 minutah le strl odpor nemškega izzivalca.

Srb je tako poskrbel za neprekinjeni niz 27 dobljenih dvobojev na turnirjih za grand slam. Le še ena zmaga ga loči od rekordnega 21. naslova na turnirjih za grand slam med posamezniki, s čimer bi prehitel dva svoja velika tekmeca Španca Rafaela Nadala in Švicarja Rogerja Federarja, s katerima si trenutno deli 20 naslovov.

Srbski zvezdnik bi prav tako z osvojenim OP ZDA osvojil tudi koledarski grand slam, torej vse turnirje velike četverice v eni sezoni. Zadnji igralec v teniški karavani, ki se ponaša s tem dosežkom, je zdaj 83 let star Avstralec Rod Laver, ki je koledarski grand slam osvojil leta 1969.

* Izida, polfinale:
Danil Medvedjev (Rus/2) – Felix Auger-Aliassime (Kan/12) 6:4, 7:5, 6:2;
Novak Đoković (Srb/1) – Alexander Zverev (Nem/4) 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.