V drugem krogu Wimbledona izpadel četrti igralec sveta (dopolnjeno)

Največje presenečenje četrtega dne teniškega turnirja v Wimbledonu je pripravil 142. igralec s svetovne računalniške lestvice, domačin Liam Broady, ki nastopa s povabilom organizatorja. Na osrednjem igrišču je v drugem krogu izločil četrtega igralca na svetu Norvežana Casperja Ruuda. Poslovila se je tudi Kaja Juvan.

Devetindvajsetletni Broady se je vrnil po zaostanku 1:2 v nizih ter v odločilnem petem slavil s 6:0. Tako se je drugič zapored uvrstil v tretji krog Wimbledona, ki za pet let mlajšega Ruuda, finalista Roland Garrosa, ostaja pretrd oreh, saj se dlje od drugega kroga še ni prebil.

“Ko sem se zvečer ulegel v posteljo, sem pomislil, kaj povedati, če bom danes zmagal. Zdaj sem tu pred vami in ne vem, kaj bi rekel. Mami, ki je preveč nervozna, da bi gledala moje dvoboje, sem zjutraj dejal naj bo mirna, saj sem ta teden že zaslužil 80.000 funtov,” je dejal Broady, ki se bo v tretjem krogu srečal s 26. nosilcem Denisom Shapovalovom iz Kanade.

Med dekleti je nase znova opozorila 16-letna Rusinja Mira Andrejeva. Prejšnji mesec se je kot kvalifikantka prebila v tretji krog Roland Garrosa, podvig pa je ponovila tudi na travi. Dvoboj drugega kroga je dobila, potem ko je njena tekmica, 10. nosilka Barbora Krejčikova, pri zaostanku 3:6 in 0:4 predala dvoboj zaradi poškodbe noge.

Andrejeva je tako postala tretja najmlajša igralka v zgodovini Wimbledona, ki se je iz kvalifikacij prebila do tretjega kroga. Pred njo sta le Kim Clijsters (1999) in Coco Gauff (2019).

“Igrati v Wimbledonu je res nekaj posebnega. Okoli tega so sami zvezdniki, kot na primer Andy Murray, za katerega še nisem zbrala poguma, da bi ga pozdravila. Preveč sem sramežljiva,” je dejala mlada Rusinja, ki je letos v Avstraliji igrala še na mladinskem turnirju, sezono pa je začela nekaj nad 300. mestom na lestvici WTA.

Pred Wimbledonom je bila 102., s prebojem v tretji krog pa že ima zagotovljeno najmanj 80. mesto. Njena zgodba o uspehu je v Wimbledon privabila celo televizijsko ekipo, ki za Netflix snema dokumentarno oddajo z naslovom “Break point”.

V tretjem krogu se bo Andrejeva srečala z Rusinjo Anastazijo Potapovo, ki je bila danes boljša od edine slovenske predstavnice v glavnem žrebu Kaje Juvan (6:3, 7:5).

Navkljub porazu bo 22-letna Ljubljančanka zadovoljna zapustila Wimbledon, saj je s tremi zmagami v kvalifikacijah in uspehu v prvem krogu osvojila dovolj točk WTA, da bo na novi lestvici z 244. mesta napredovala pod 170. mesto.

Za Kajo Juvan Wimbledon ostaja njen najuspešnejši turnir za grand slam. 2021 in 2022 se je prebila med 32 najboljših oziroma v tretji krog. To ji je na ostalih treh največjih turnirjih uspelo le še v Avstraliji 2021.

Slovenka je v prvem nizu izgubila začetni udarec pri rezultatu 4:3, v drugem pa je zapravila vodstvo s 4:2 in zaključno žogo za set na servis tekmice pri 5:4. Zaradi bolečin v kolenu je morala sredi drugega niza poiskati zdravniško pomoč.

Po izpadu Kaje Juvan bosta barve Slovenije v Wimbledonu branila le še mladinca Matic Križnik in Ena Nala Milić.

Od višjepostavljenih igralcev oz. igralki so si danes napredovanje zagotovili Andrej Rubljov (7.) in Frances Tiafoe (10.) oziroma Elena Ribakina (3.), Jessica Pegula (4.) in Caroline Garcia (5.).