V Čilu za Slovenijo začenja Bor Artnak

V mestu Viña del Mar v Čilu je bil danes opravljen žreb za kvalifikacijski dvoboj Davisovega pokala za svetovno skupino I. Za Slovenijo bo proti reprezentanci Čila začel najmlajši član ekipe Bor Artnak, po zastrupitvi s hrano pa bo prvi dan igral tudi Blaž Rola.

Slovenci pripravljeni na obračun v Čilu.

“Za mano ni ravno pozitivna izkušnja. Nisem imel sreče ob prihodu. Od štirih dni sem dva dneva preležal v postelji. Prvi dan sem imel dva treninga, potem pa sem se zastrupil s hrano. Včeraj sem bil pri zdravniku, ki mi je dal tablete. Danes sem počutim boljše, recimo 75 % boljše. Popoldne bom še treniral, upam, da bom jutri pripravljen za dvoboj. Vreme je odlično, ni prevroče, igrišča so tudi dobro pripravljena. Čile ima bogato teniško zgodovino, verjamem, da bo kljub koronavirusu prišlo veliko gledalcev. Verjamem, da nas čaka zanimiv dvoboj,” je dejal najvišje uvrščeni igralec v slovenski reprezentanci na lestvici ATP (179. mesto), ki ga jutri čaka dvoboj proti Nicolasu Jarryju. 26 letni Jarry je trenutno na 146. mestu lestvice ATP (najvišje je bil leta 2019, ko je bil na 38. mestu). V karieri je zmagal na enem turnirju serije ATP, dvakrat pa je bil finalist.

Najmlajši slovenski igralec Bor Artnak, ki je prejšnji teden na turnirju najvišjega ranga v mladinski konkurenci v Braziliji prišel do finala, bo igral proti Alejandru Tabilu. Tabilo je trenutno na 98. mestu lestvice ATP, kar je njegova najvišja uvrstitev v karieri. Nazadnje je igral prav na turnirju ATP 250 v Čilu. V Santiagu je prišel do polfinala, med drugimi je premagal najboljšega igralca v državi Cristiana Garina. Slednjega, kljub prijavi, zaradi poškodbe ni v ekipi. Tudi brez Garina je domača ekipa favorit. Imamo mlado ekipo, igralce, ki se želijo dokazati. Imamo Blaža Rola, ki ima veliko izkušenj. Poskušali bomo izkoristiti vsako priložnost, ki se nam bo ponudila,” je optimistično pred dvobojem dejal selektor Grega Žemlja. 

Čile je zadnji dvoboj v Davisovem pokalu odigral lani septembra, ko je v prvem kolu svetovne skupine I izgubil proti Slovaški. V Bratislavi je bilo 3:1 za domačo reprezentanco.

Največji uspeh Čila v Davisovem pokalu je finalni nastop leta 1976, ko so Čilenci izgubili proti Italijanom.

V primeru zmage bo Slovenija septembra letos odigrala dvoboj svetovne skupine I, v primeru poraza pa se bo vrnila v svetovno skupino II.

Davisov pokal, kvalifikacije za svetovno skupino I 

Čile – Slovenija

1. dan

Alejandro Tabilo – Bor Artnak
Nicolas Jarry – Blaž Rola

2. dan

Alejandro Tabilo – Blaž Rola
Tomas Barrios – Sebastian Dominko
Alejandro Tabilo/Nicolas Jarry – Blaž Rola/Bor Artnak