Urban Ljubič, trener University of Wisconsin: “Vedno je lepo videti slovenske igralce na drugi strani mreže”

Tokrat smo k pogovoru o študiju in igranju tenisa na ameriških univerzah povabili Urbana Ljubiča, teniškega trenerja, ki je pred leti zaključil študij v Združenih državah Amerike, sedaj pa že vrsto let deluje kot trener univerzitetnega teniškega moštva. Urban se je pred letošnjim šolskim letom preselil v Wisconsin, kjer deluje kot trener univerzitetnega teniškega moštva univerze Wisconsin (University of Wisconsin-Madison).

Trener moštva Univerze Wisconsin Urban Ljubič.

Teme tokratnega pogovora so bile delo teniškega trenerja v ZDA, razlike med »evropskim« in »ameriškim« načinom dela v tenisu, šolanje onkraj luže, Urban pa nam je predstavil tudi svojo univerzo ter svoje mišljenje glede tega za koga je primerno šolanje in igranje tenisa na ameriških univerzah ter nam predstavil svoje videnje dela teniških strokovnjakov v Sloveniji.

Urban, zdravo. Sam se te spomnim še iz zgodnjih 90-ih, ko si poučeval tenis na igriščih v Novih Fužinah. Kdaj si se pravzaprav odpravil v ZDA?

V ZDA sem se odpravil leta 2000, ko sem bil star 20 let. Odločil sem se za študij in seveda igranje tenisa na univerzi.

Kaj je botrovalo odločitvi o odhodu/študiju onkraj luže?

Odločil sem se, ker sem videl prihodnost po končanem študiju, želel sem pa tudi spoznati ljudi iz celega sveta.

Kako je takrat potekalo iskanje prave univerze? Kdo ti je pri tem pomagal?

Takrat se še ni dalo najti dosti informacij na internetu, tako da sem se pozanimal pri starejših igralcih, ki so že študirali v ZDA. V veliko pomoč pa mi je bil tudi prijatelj in partner v dvojicah, Blaž Jurjec.

Na kateri univerzi si študiral in zakaj si izbral ravno to univerzo?

Študiral sem na Univerzi v Denverju (University of Denver), kjer sem dobil odlično ponudbo/štipendijo, ki je pokrila veliko večino stroškov. Teniško je bila univerza na solidnem nivoju in tako sem imel priložnost tekmovati proti številnim igralcem, ki so mi nasproti stali že na mladinskih ITF turnirjih.

Zasedba Univerze Minnesota.

Kakšne razlike si, kot igralec, opazil v primerjavi z igranjem/treningi doma in v ZDA?

Biti del ekipe na univerzi je bilo nekaj neverjetnega! Glede na to, da je tenis predvsem individualni šport, ni lahko igrati kot ekipa, ampak je takratni trener naredil vse, da smo vsi igralci v ekipi tekmovali drug za drugega in po mojem mnenju iztržili iz sebe celo več, kot če bi vsak mislil samo nase. Seveda pa je sistem tisti, ki omogoča študiranje in igranje tenisa na visokem nivoju. Takega sistema žal ni nikjer drugje kot v ZDA.

Kakšen tenis pa se igra v univerzitetnih ligah? Se lahko pohvališ s kakšnim naslovom v času igranja za univerzo?

Teniško je najvišji univerzitetni nivo na zelo visoki ravni. Ko sem igral jaz, sem bil okronan za enega izmed top šest igralcev v konferenci in bil rangiran top 100 v college tenisu. Vse skupaj je v 1. diviziji približno 260 ekip, pri čemer ima vsaka ekipa okoli 10 igralcev, tako da lahko govorimo v kar nekaj nivojih kakovosti, ampak biti top 100 ni tako zelo enostavno.

Kdaj si začutil, da si želiš postati trener in ne profesionalni igralec?

Kot si omenil, sem se z učenjem tenisa začel ukvarjati že preden sem odšel v ZDA. Že takrat sem nekako vedel, da bom vedno ostal v tenisu – kot trener ali v kakšni drugi vlogi. Vedel pa sem tudi, da žal nisem bil dovolj talentiran in dovolj dober, da bi se profesionalno, kot igralec, ukvarjal s tenisom.

Kako je v ZDA potekalo iskanje dela v tenisu? Kdo ti je pri tem pomagal?

Ko sem zaključil s študijem, sem takoj dobil ponudbo kot pomočnik trenerja na Univerzi v Denverju. Očitno sem s svojimi igrami in znanjem naredil dovolj velik vtis, da sem lahko opravljal delo pomočnika. Po dobrih dveh letih nabiranja izkušenj pa se odšel na delo na univerzo v Minnesoti (University of Minnesota), kjer je bilo vse še na višjem nivoju.

Zakaj si se odločil ostati v ZDA?

Delo trenerja na univerzi mi je zelo všeč, saj sem sem v stiku z mladimi igralci, ki želijo postati profesionalni tenisači. Seveda pa sem se navadil tudi na samo življenje v ZDA, kjer ima vsak posameznik res ogromno priložnosti, da uspe v življenju. Za enkrat sem še tukaj in nameravam ostati še nekaj časa.

Pred letošnjim šolskim letom si se preselil v Wisconsin, kjer kot trener deluješ na tamkajšnji univerzi (University of Wisconsin – Madison). Kakšna je tvoja vloga v ekipi in kakšne so tvoje zadolžitve?

Tako je. Trenutno je moj naziv Associate Head Coach, kar pomeni, da sem zadolžen za kar veliko stvari. Ena izmed najbolj pomembnih je iskanje igralcev po celem svetu, ki bi si želeli igrati na naši univerzi. Poleg tega pa so tu seveda treningi, skrb za finance, urejanje potovanj na gostujoča tekmovanja in ostale pisarniške zadeve.

Kako torej poteka delovni dan/teden teniškega trenerja na univerzi?

Kot trener na univerzi res delaš vsak dan. Treningi, individualne ure z igralci, sestanki, tekmovanja in potovanja na gostujoče tekme, tako da nimam veliko časa za predah. Ko pa se semester konča, se vse malo sprosti in imam čas za obisk Slovenije in malo premora od tenisa.

Urban Ljubič v družbi igralcev.

Kaj počneš, kadar nisi v službi? Še vedno igraš tenis, imate kakšno rekreativno ligo? Si kdaj razmišljal, da bi opravljal poklic, za katerega si se izobrazil?

Še vedno igram tenis, tudi v rekreativni ligi (USTA). Seveda igram tudi z našimi igralci, ko treniramo, vendar malo manj intenzivno kot v starih časih.
V preteklosti sem imel željo, da postanem bančnik in da bi zaslužil milijone, ampak žal nisem za delo v pisarni. Veliko raje preživim ure in ure na teniškem igrišču, predvsem ko je zunaj lepo vreme.

Kje sam vidiš glavne razlike med delom trenerja v teniškem klubu in delom trenerja na univerzi?

Mislim, da univerze v ZDA res poskrbijo za trenerje, tako monetarno kot socialno. Imamo vse pogoje za vrhunsko delo z igralci, kjer ni nobenih skrbi.

Kaj pa razlike med delom trenerja v Evropi in ZDA?

Razlike po mojem mnenju niso velike, res pa je, da si v ZDA za delo teniškega trenerja nagrajen bolje kot nekje v Evropi, kar je pa tudi normalno za standard.

Koliko imaš besede pri izbiri igralcev/igralk, ki bodo zastopali šolsko ekipo? Na podlagi česa vse izbirate, kako podrobno raziskavo naredite?

Tukaj imam kar precej proste roke. Vse se začne s prvim stikom z igralcem, in sicer se ta včasih izvede preko interneta, telefona ali pa kar na štiri oči na turnirjih. Potem pa se začne dolg proces, v sklopu katerega spoznavamo drug drugega in če se izkaže, da je kemija prava, se skupaj odločimo kaj in kako.

Od kod vse prihajajo člani vašega moštva in kako se imenuje vaša ekipa?

Smo University of Wisconsin – Badgers (slovensko: jazbeci). Člani ekipe pa trenutno prihajajo iz ZDA, Estonije, Srbije, Avstrije in Nemčije.

Kot že omenjeno, si svojo trenersko kariero v ZDA pričel na univerzi v Koloradu, kasneje si se preselili v Minnesoto in sedaj deluješ v Wisconsinu. Kakšne so glavne razlike med univerzami in kakšne so podobnosti?

Pred prihodom v Wisconsin sem kot rečeno deloval na University of Minnesota, kjer razlik praktično ni veliko. Univerzi sta si zelo podobni po številu študentov, športov, ekipi igrata v ista konferenci in podobno. Pred Minnesoto sem bil pa v Denverju, kjer je bila šola veliko manjša, s tem pa je manjši tudi sam proračun, s katerim smo razpolagali.

Kaj nam lahko poveš o vaši univerzi?

University of Wisconsin ima približno 35.000 dodiplomskih študentov in še okoli dobrih 10.000 podiplomskih. Letni proračun univerze je približno 3.5 milijarde dolarjev, ki ga uporabimo za vse projekte, vključno s športno infrastrukturo. Študentje se lahko odločijo za praktično katerikoli študij, saj univerza zares ponuja številne opcije – od ekonomije, business-a, prava, medicine do jezikov, psihologije in tako naprej.

Kakšni pa so kaj teniški uspehi vaše univerze in kdo so vaši največji rivali?

Največji uspeh za Wisconsin je zagotovo uvrstitev med najboljših 16 univerz v 1. diviziji leta 2011 in še šest uvrstitev na NCAA turnir med letoma 2010 in 2019.
Največja rivala naše univerze sta je sigurno univerza iz Minnesote (t. i. »border battle«) in univerza Michigan, proti katerima igramo že več kot 100 let v večini športov.

Ivan Ljubič

Kateri pa so tvoji največji trenerski uspehi?

Moj najboljši rezultat je ekipa rangirana med najboljših 10 v 1. diviziji, osvojena konferenca leta 2015 in mesto med “sweet 16,” najboljših 16 ekip leta 2018.

Kaj so morda še tiste stvari, ki bi bodoče študente privabile na vašo univerzo?

Domača dvorana aktualnih NBA prvakov, Milwaukee Bucks, je le uro stran od naše univerze. Tu je še vedno dobra ekipa iz Green Bay-a (Packers NFL). Drugače pa naš stadion za študentski ameriški nogomet sprejme do 80 tisoč gledalcev, medtem ko košarkarska in hokej dvorana sprejme približno 18 tisoč gledalcev. Skratka odlično okolje za vse ljubitelje ameriških športov.

Si sicer v času svojega delovanja v ZDA delal tudi s kakšnim slovenskim igralcem ali igralko?

Seveda! Delal sem z Matic Špecom, ki trenutno zaseda 778. mesto na ATP lestvici in Rokom Boninom, ki je zasedal mesto med top 100 igralci na mladinski svetovni lestvici, preden je prišel na študij v ZDA. Upam, da mi bo v prihodnje uspelo v ZDA zvabiti še kakšnega slovenskega igralca oziroma igralko. Sem pa treniral tudi cel kup igralcev iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije.

Pa si kot trener že »igral« proti njihovim ekipam slovenskih igralcev/igralk. Ste v kontaktu, te kdaj vprašajo za kak nasvet?

Tako je, poznam igralce in igralke, ki so igrali v ZDA in trenutno še igrajo. Tudi v trenerski vlogi sem že »igral« proti njim. Vedno je lepo videti slovenske igralce na drugi strani mreže! Velikokrat sem tudi pomagal pri iskanju univerze tako fantom kot dekletom iz Slovenije.

Komu pa bi priporočal študij in igranje tenisa v ZDA in zakaj?

Priporočal bi igralkam in igralcem, ki pri 18-ih letih še niso dovolj psihično ali fizično pripravljeni na profesionalni tenis. Seveda priporočam, da se čim bolje pozanimajo, kam in na katero univerzo bi odšli, kar pa je dan danes veliko bolj enostavno, predvsem z uporabo interneta in mobilnih telefonov.

Kaj je tebi osebno dala izkušnja študija v ZDA?

Težko opišem, kaj vse mi je dala ta izkušnja. Živim od tenisa, kar me zelo veseli in delam to, kar si in sem si želel od nekdaj. Spoznal sem veliko ljudi iz celega sveta, s katerimi sem še vedno v stiku, bil sem na porokah bivših igralcev, prepotoval sem celo Ameriko in tudi veliko sveta, tako da mislim, da je bila boja izkušnja več kot dobra.

Se nameravaš vrniti v Slovenijo/Evropo?

Namen je, da se vrnem v Slovenijo, ko bo čas pravi in ko bom začel razmišljati o umiku iz trenerskih vod.

Te sicer mika delo s profesionalnimi igralci/igralkami? Oziroma bi te zanimalo delo z igralko/igralcem, ki si želi, da bi mu/ji pomagal priti med profesionalce?

Tudi o tem sem že razmišljal in mogoče se bom po kakšnem naključju kdaj znašel v tem položaju. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost.

Za konec še ocena dela v Sloveniji na podlagi uspehov, ki jih dosegajo mladi na TE in ITF turnirjih ter ne nazadnje tudi med profesionalci? 

Moje mnenje je, da smo Slovenci odlični kar se tiče dela z mladimi teniškimi igralci in igralkami. Pogoji v Sloveniji niso vedno idealni, vendar se iz leta v leto rodijo nove zvezde, ki se uvrščajo na najvišja mesta na Tenis Europe, ITF, WTA in ATP lestvicah. Trenerji so dobro pripravljeni in mislim, da smo kot Slovenci lahko še kako ponosni na rezultate naših teniških igralk in igralcev.

Ivan Ljubič

AGENCIJA TS-CollegeTennis

Za vse, ki ste že razmišljali o študiju v ZDA, pa niste vedeli, kako se lotiti iskanja primerne univerze, se lahko med drugim obrnete tudi na agencijo TS-CollegeTennis, ki s svojim znanjem in izkušnjami teniškim igralkam in igralcem nudi vso podporo pri iskanju primerne univerze, pridobivanju športne štipendije ter predstavi vse podrobnosti, ki jih morajo poznati bodoči študenti in študentke na ameriških univerzah.

Nanje se lahko obrnete prek elektronske pošte: info@ts-collegetennis.com, lahko pa si ogledate tudi spletno stran agencije PTR ITALY, kjer boste našli ogromno informacij povezanih z univerzitetnim študijem in tenisom v ZDA.