Ukrajinska teniška igralka ruskim in beloruskim igralcem očita molk o ruski invaziji

Ukrajinska teniška igralka Lesja Curenko je novinarsko konferenco po uvrstitvi v drugi krog turnirja za grand slam v Wimbledonu izkoristila za obračun z ruskimi in beloruskimi teniškimi igralci. Curenko pravi, da večina ruskih in beloruskih igralcev “molči” o vprašanju invazije ruskega predsednika Vladimirja Putina na njeno domovino.

Curenko se je v drugi krog Wimbledona uvrstila po zmagi nad rojakinjo Anhelino Kalinino s 3:6, 6:4, 6:3.

Med dvobojem je nosila rumeno-modri trak, obe igralki pa sta bili deležni toplega sprejema občinstva na tribunah, navajajo tuje tiskovne agencije.

Triintridesetletna Tsurenko, ki na svetovni jakostni lestvici WTA zaseda 101. mesto, prihaja iz z vojno prizadetega območja Mikolajeva na jugu Ukrajine. Po zmagi je govorila tudi o svoji družini, ki je med državljansko vojno pobegnila iz Gruzije, ko je bila majhna.

Tsurenko je dejala, da podpira odločitev, da se ruskim in beloruskim igralcem letos prepove nastop na prvenstvu v Wimbledonu. “To je le dober korak, da pokažemo, da je to tisto, kar moramo storiti vsi. Tudi jaz sem Ukrajinka, v moji glavi ni drugega mnenja.”

“Prva sem mnenja, da športnikom ne bi smeli prepovedati udeležbe na turnirjih, vendar sem doslej le od enega beloruskega in od enega ruskega igralca slišala, da sta proti vojni, ko sta se pogovarjala z mano osebno. Od nobenega drugega igralca (iz Rusije in Belorusije) nisem slišala ničesar. Ta molk, tišina …, mislim, da to ni dobro.”

“Grozne stvari se dogajajo v Ukrajini v zadnjem tednu, teroristično dejanje, veliko mrtvih civilistov. In še posebej je zame zelo boleče, ko vidim, da ruska propaganda govori, da na primer tisto nakupovalno središče v Kremenčuku sploh ni delovalo.”