Ukrajinka ubežala vojni in odigrala finale turnirja v Lyonu

Teniška zgodba tedna je 21-letna Dajana Jastremska iz Ukrajine. Na turnir WTA v Lyonu je prišla naravnost iz podzemnega skrivališča v Odesi, kot povabljenka na turnir pa se je prebila vse do finala, v katerem je morala priznati premoč Zhang Shuai. Kitajka je slavila s 3:6, 6:3 in 6:4.

Enaindvajsetletna Ukrajinka, ki je bila nekoč že 21. igralka na svetu, je v Francijo prišla s sestro, s katero sta dve noči preživeli v podzemlju.

“Igram za Ukrajino, predvsem pa cele noči bedim in spremljam vesti iz svoje domovine. Zjutraj se zbudim utrujena, zaskrbljena, moč za dvoboje pa črpam zgolj iz slik naših hrabrih borcev. Če lahko oni zdržijo vse te napade, jih bom tudi jaz,” je dejala Jastremska.

Za obe igralki je bil to peti finale v karieri, hkrati pa prvi v dvorani. Štiriinšestdeseta igralka z lestvice WTA, sicer osma nosilka turnirja WTA 250, je prišla do tretjega naslova po dveh slavjih v Guangzhouju (2013, 2017). Ukrajinka, ki je bila pred turnirjem na 140. mestu, pa ostaja pri štirih naslovih.

* Lyon, WTA (239.477 dolarjev):
– finale:
Zhang Shuai (Kit/8) – Dajana Jastremska (Ukr) 3:6, 6:3, 6:4.