Turnir v Portorožu tudi letos verjetno WTA 250

S podaljšanjem pokroviteljstva z Zavarovalnica Sava je jasno, da bo Teniška zveza Slovenije vsaj še tri leta v Portorožu organizirala turnir WTA.

Po pogodbi z združenjem WTA je za naslednji dve leti predviden turnir z nagradnim skladom 125.000 dolarjev, a je po besedah direktorja Tenis Slovenija Gregorja Krušiča zelo verjetno, da ga bodo lahko nadgradili na WTA 250, tako kot je bilo to v preteklem letu.

Združenje poklicnih igralk (WTA) ima vsako leto predvidenih določeno število turnirjev, v 2022 približno trideset ravni 250, a glede na to, da bodo tudi letos covid omejitve in finančne težave posegle v koledar, je zelo verjetno, da bo dalo združenje WTA možnost nadgradnje določenim organizatorjem.

“Pogovori v tej smeri že tečejo. Imamo ustna zagotovila, da bomo med prvimi, ki bodo dobili možnost za dvig nagradnega sklada. To je pomembno tudi z vidika nastopa slovenskih igralk, ki jim turnir WTA 125 glede na uvrstitve na lestvici WTA ne predstavlja dovolj velik izziv,” pravi Gregor Krušič.

Zavarovalnica Sava je pokrovitelj teniške zveze že od 2017, s podpisom pogodbe pa sta se direktor TZS in predsednik uprave Zavarovalnica Sava David Kastelic zavezala še za tri leta.

“Pred petimi leti smo začeli sodelovati, ker smo verjeli v iste cilje ter strategijo in bili odločeni, da slovenski tenis dvignemo še na višji nivo. Glede na to, da je sodelovanje v obojestransko korist, je bila odločitev o podaljšanju povsem naravna. V prihodnjih letih želimo pomagati mladim igralcem, da se razvijejo v vrhunske tenisače, razširiti mrežo turnirjev nižjega ranga po Sloveniji ter utrditi turnir WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu,” je ob tem dejal David Kastelic.

Novinarske konference ob podpisu pogodbe sta se udeležila tudi najbolj talentirani slovenski igralec Sebastijan Dominko in najbolj izkušeni Aljaž Bedene.

Medtem ko se 18-letni Mariborčan pripravlja na prehod iz mladinskega v članski tenis, se 32-letni Ljubljančan že več kot pol ne udeležuje turnirjev ATP. Poleti je namreč zbolel za covid-19, ki ga je telesno tako izčrpal, da nekaj mesecev ni mogel trenirati na vso moč.

“Fizično nisem bil pravi. Čeprav sem bil motiviran za delo, mi telo ni dopustilo večjih naporov. Zato sem prekinil lansko sezono in zdaj se počasi pripravljam na vrnitev. Načrtujem, da sem bom na turnirje vrnil marca v Indian Wellsu,” je dejal Aljaž Bedene, ki se ni mogel izogniti vprašanju o sagi Novaka Đokovića pred odprtim prvenstvom Avstralije.

“Mislim, da to, kar se dogaja v Melbournu, ni prav. Novak je šel v Avstralijo, ker je dobil dovoljenje, da lahko tudi brez cepljenja vstopi v državo. Verjamem, da je pod hudim pritiskom, hkrati pa upam, da bo lahko igral in naskakoval rekordni enaindvajseti naslov,” je dodal Bedene.