Tudi Belo hišo skrbi izginotje kitajske teniške igralke

V primeru izginule kitajske teniške igralke Shuai Peng se je javno izpostavila tudi Bela hiša, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tiskovna predstavnica Jen Psaki je v imenu administracije predsednika Joa Bidna dejala, da Washington potrebuje neodvisne in neizpodbitne dokaze o lokaciji in varnosti 35-letne kitajske športnice.

Javno izpostavljanje Washingtona oz. Bele hiše kaže na vse večjo odmevnost primera, Združene države Amerike pa so po besedah Psakijeve “izjemno zaskrbljene” nad dogajanjem v primeru spolne zlorabe kitajske teniške igralke.

Danes se je v primer izginule Pengove vključilo tudi združenje teniških igralk WTA, ki je Kitajski zagrozilo z odvzemom vseh turnirjev, če bo usoda igralke še naprej ostala neznana in če Kitajska ne bo raziskala obtožb o spolnem napadu na športnico, je prav tako poročala AFP.

Pengova, nekdanja zmagovalka Wimbledona in odprtega prvenstva Francije v dvojicah, je na začetku meseca izginila neznano kam, odkar je vplivnega člana kitajske komunistične partije Gaolija Zhanga obtožila, da jo je v dolgoletni zvezi prisilil k spolnim odnosom.

Obtožbe so nato s kitajske platforme Weibo, ki je podobna Twitterju, hitro izginile, izgubila pa se je tudi vsaka sled za igralko. Teniško združenje je nato zahtevalo dokaz, da je igralka na varnem, pozivu pa so se pridružili številni teniški zvezdniki, vključno z Naomi Osaka, Novakom Đokovićem in s Sereno Williams.

Kitajka naj bi po poročanju kitajskih državnih medijev poslala elektronsko sporočilo, kar pa ni prepričalo vodstva WTA. Po besedah predsednika združenja igralk Steva Simona nihče, ki je povezan s turnejo WTA, vključno z zaposlenimi in igralkami, ni mogel neposredno stopiti v stik s Pengovo, da bi potrdili njen status. V sredo zvečer pa je prišlo sporočilo, v katerega avtentičnost Simon ne verjame.

Kitajski medij CGTN je namreč objavil sporočilo Pengove, v katerem je zapisala, da njene pred tem izrečene “obtožbe niso resnične”. Ob tem pa je dodala, da “ni izginila ter da ni v težavah”, kitajsko igralko navaja nemška tiskovna agencija dpa.