[TENIŠKO AKTIVNI] – Tenis Slovenija prehaja na sistem WTN

V tokratnem Facebook pogovoru v projektu Teniško aktivni! smo se posvetili novemu rating sistemu, ki ga že nekaj časa razvija Svetovna teniška zveza. Imenuje se WTN, kratica pa pomeni World Tennis Number. Do danes ITF s tem sistemom sodeluje že s 140 partnerji – nacionalnimi in regijskimi teniškimi zvezami.

“Prepričani smo, da bo to še dodaten veter v naša jadra,” pravi direktor TS Gregor Krušič. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

“Projekt WTN smo v sodelovanju s Strokovnim svetom pripravljali zadnjih 6 let. Sledili smo prihodnosti, ki jo WTN prinaša. Koncept je zelo podoben UTR sistemu, tako da vas pozivam, da ga sprejmete za svojega. WTN bo pri nas v uporabi s 1. julijem. Gre za program, ki prinaša mnoge zanimivosti in novosti. Zdaj si bo potrebno ustvariti nov profil, potem pa boste le sledili navodilom. Najprej bomo imeli testno obdobje, v celoti pa bomo na sistem WTN prišli novembra. Prepričani smo, da bo to še dodaten veter v naša jadra. Vsem deležnikom slovenskega tenisa bo ta sistem pomagal k razvoju, ki mu na Tenis Sloveniji ves čas sledimo,” je za začetek o novem sistemu dejal direktor TS, Gregor Krušič.

Rating se ocenjuje na lestvici od 1 (profesionalec) do 40 (začetnik) in je namenjena vsem igralcem tenisa, ne glede na starost, spol ali kakovostni nivo. Predstavitev si lahko ogledate v kratkem videu: ITF WTN  in spletni strani: WTN stran.

Poleg Krušiča pa sta o sistemu spregovorila tudi Paul Lifton, ki je vodja IT razvoja pri ITF in Luca Santilli, izvršni direktor razvoja tenisa pri ITF. Santilli pravi, da je vprašanje le ali bo TS kot prva prevzela WTN in bila s tem zgled ostalim nacionalnim zvezam, ali pa se bo TS priključila kasneje. “V skladu z načrtom ITF želimo igro narediti bolj dosegljivo po celem svetu. WTN je eden izmed ključnih delov razvojnega programa ITF, z namenom, da se približamo milijonom rekreativnih igralcev po celem svetu in jih vzpodbudimo, da igrajo in še bolj uživajo v tenisu,” je rekel Santilli.

WTN je predstavil tudi Luca Santilli, izvršni direktor razvoja tenisa pri ITF.

Nadaljeval je Liffton: “Gre za objektivno oceno vaše sposobnosti kot igralca na osnovi vseh rezultatov v naši bazi. Gre za rating za igralce po celem svetu. Posodablja se tedensko, seveda če ste med tednom igrali. Gre za rating in ne točkovno lestvico. Računajo se posamični nizi in rezultati in ne starost ter spol. Na primer, vodilni mladinec ima WTN okoli 3 do 4, medtem ko ima vodilni veteranski igralec, star okoli 60 let, približno 9. To je rating za vse igralce po svetu, vseh starosti, spolov, kakovosti.”

ITF WTN se že uporablja kot vpis za Seniors in mladinske ITF turnirje takoj za kriterijem svetovne lestvice in pred nacionalno uvrstitvijo. WTN zagotavlja preciznost in konstantnost pri izboru nosilcev na vseh ravneh. Sistem je bil že uporabljen na turnirju 2022 ITF Seniors World Championships na Floridi, uporabil pa se bo tudi na mladinskem tekmovanju za Davisov pokal in pokal BJK ter tudi ostalih mladinskih ekipnih tekmovanjih pod okriljem ITF.

Še več podrobnosti pa v posnetku.