[TENIŠKO AKTIVNI] – Slovenija dobila tekmice v pokalu BJK

Tokratni gost v Facebook pogovoru v projektu Teniško aktivni! je bil Andrej Kraševec. Slovenski selektor je spregovoril o prihajajočem pokalu BJK (nekdaj pokal FED). Slovenija je namreč včeraj dobila tekmice za prvi reprezentančni nastop po več kot dveh letih.

Andrej Kraševec (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Slovenija se bo v skupinskem delu v Antalyi (11. do 16. aprila) pomerila s Švedsko (20. na lestvici), Hrvaško (34.), Avstrijo (38.), Bolgarijo (42.) in Gruzijo (65.). V drugi skupini so Srbija, Madžarska, Turčija, Estonija in Danska. Napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino si bosta zagotovili zmagovalki obeh skupin, tretjega potnika pa bo dal medsebojni dvoboj drugourvščenih ekip iz obeh skupin.

V Antalyji bodo igrale Tamara Zidanšek (25. WTA), Kaja Juvan (80. WTA), Živa Falkner (481. WTA), Pia Lovrič (580. WTA) in trenutno najboljša mladinka Lara Smejkal (140. ITF). Slovenija je nazadnje igrala marca leta 2020, ko je izgubila odločilni dvoboj za napredovanje proti Srbiji.

Glede na prijavljene igralke bodo največje tekmice Slovenk za zmago v skupini Hrvatice. Selektorka Iva Majoli bo imela na voljo Ano Konjuh (52. WTA), Petra Martić (58. WTA), Donna Vekić (110. WTA), Tara Würth (340. WTA) in Petra Marčinko (569. WTA). V medsebojnih tekmah je Hrvaška boljša, edini dvoboj je dobila leta 2018, ko sta za Slovenijo igrali tako Zidanškova kot tudi Juvanova. Slovenija proti Švedski vodi s 3:1, z Avstrijo je 1:1, z Bolgarijo 1:2, z Gruzijo pa 4:0.

“Več kot dve leti nismo bili skupaj. Veselim se skupnega snidenja. Aprila potujemo v Turčijo. Žreb je bil za nas kar dober. Lahko rečem, da bomo dali vse od sebe in poizkušali narediti najboljši možni rezultat. V tem obdobju smo se sicer nekajkrat dobili na skupnih pripravah. Na reprezentančnih nastopih je pomemben tudi ekipni duh in mislim, da smo ga našli. Ves čas sem v stiku z igralkami in trenerji. Lani na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož smo opravili dobre priprave, pomembno pa je bilo tudi skupno druženje. Vzdušje je bilo dobro in mislim, da bo tako tudi v Turčiji. V skupini B je kar 6 ekip. Tekmovanje bo zelo naporno. V 6 dneh bo kar 5 tekem. Potrebno bodo tudi prilagoditve, morda bo kdaj potrebno tudi spočiti kakšno igralko. Pomembno je, da bomo sveži za odločilne tekme,” je dejal Andrej Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015.

Kraševec pa je več o nastopu Slovenije v pokalu BJK povedal v posnetku.