[TENIŠKO AKTIVNI] – Regeneracija v kliniki CRYO2

V tokratnem druženju v projektu Teniško aktivni! smo obiskali kliniko CryO2. Krioterapija celotnega telesa se izvaja v komori pri temperaturi od – 140 do – 160 stopinj Celzija v atmosferi uplinjenega kriogeničnega plina. Kot način regeneracije ga uporabljajo tudi teniški igralci.

Pri izvajanju krioterapije torej naša koža reagira na mraz. Zaradi občutka mrazu se v telesu aktivira obrambni mehanizem. Ker telo doživi šok, se kri akumulira v jedro telesa, s čimer telo vzdržuje telesno temperaturo vitalnih delov telesa.

Ob našem obisku so bili tam Kaja Juvan, Pia Lovrič in Blaž Rola. “To metodo regeneracije poznam že nekaj let. Gre za zelo dobro zadevo. Je malce bolj prijetno kot so ledene kopeli. Traja samo tri minute. Moram priznati, da je malce mrzlo. Se pa potem počutiš bolj živahnega, dvigne se ti adrenalin. Zdi se mi, da ta občutek sproščenosti pride po 20 minutah. Trenutno sem poškodovan in upam, da bo to pomagalo tudi pri rehabilitaciji. Sam regeneraciji posvečam veliko pozornosti in krioterapija je ena izmed metod,” je povedal Blaž Rola, dopolnila pa ga je Kaja Juvan: “Za takšen način terapije sem slišala še preden so mi predstavili njene dobre učinke. Seveda me je takoj zanimalo. Gre za dober način regeneracije telesa. Ni tistega neprijetnega občutka kot v ledeni kopeli, učinkovitost pa je podobna. Ko želim poskrbeti za telo je obisk krioterapije dobra rešitev. Ko sem prvič videla temperaturo sem se malce ustrašila, ampak v notranjosti ni tako hudo. Imaš občutek, kot da stojiš v mrzli megli. Se da preživeti in predvsem učinkuje pozitivno na telo.”

Ne pozabimo, regeneracija je ključni del vadbe. Regeneracija je namreč ključna za obnovo fizioloških in psiholoških sposobnosti tako profesionalnega športnika, kot tudi rekreativnega. Cilj je zaustaviti mišični tonus, izboljšati cirkulacijo ter pospešiti razgradnjo in obnovo poškodovanega tkiva in presnovnih odpadnih produktov.

Vse podrobnosti se nahajajo v posnetku.