[TENIŠKO AKTIVNI] – Mima Jaušovec: “Želimo promovirati ta turnir, saj gre za velik dogodek v Sloveniji”

V tokratnem FB pogovoru v projektu Teniško aktivni! je sodelovala Mima Jaušovec. Edina Slovenka z zmago na turnirju za grand slam med posameznicami (Roland Garros 1977) je med drugim tudi ambasadorka turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož.

Mima Jausovec (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

“Trenutno ne morem igrati. Sem v obdobju fizioterapije, saj se imela težave z ramenom. Na žalost zaradi tega nisem mogla na Odprto prvenstvo ZDA. Vseeno spremljam dogajanje. Upam pa, da bom čimprej lahko začela igrati, saj je tenis moja velika strast. Brez tenisa je zelo težko,” je za začetek dejala legendarna Mima, ki bo v Portorožu opravljala vlogo častne ambasadorke turnirja: “Ko so me vprašali, če želim biti ambasadorka turnirja, mi je bilo to v veliko čast. V veliko veselje mi je sodelovati v projektih, ki so povezani s tenisom, predvsem ženskim. Želimo promovirati ta turnir, saj gre za velik dogodek v Sloveniji. Imamo dve kakovostni igralki med posameznicami (Kaja Juvan, Tamara Zidanšek), med dvojicami pa izstopa Andreja Klepač. Turnir je velika priložnost za promocijo Slovenije in tenisa. Pomembno pa je tudi to, da bodo naše najmlajše videle svoje vzornice, ki sodijo v svetovni vrh. Mislim, da bomo na delu videli izjemne igralke, ki sodijo v sam svetovni vrh,” je dejala Mima, ki je bila pred skoraj dvajsetimi leti tudi del reprezentančnih spektaklov v Portorožu proti Rusiji in ZDA. Takrat so bile v Portorožu tudi Venus Williams, Martina Navratilova in Billie Jean King: “Tisto obdobje je bilo res izjemno, saj smo imeli štiri, pet igralk v svetovnem vrhu. Gostiti takšne igralke je bilo res nekaj posebnega. To so bili dogodki, ki so zaznamovali ženski tenis. To so bili res spektakli. Imam anekdoto povezano z Billie Jean King. Ona je pojem v svetovnem tenisu. Kadarkoli jo srečam vedno omeni Portorož. Pravi, da je bilo gostovanje v Portorožu eno izmed njenih najlepših v reprezentanci ZDA. Lahko smo ponosni, kako lepo je v Portorožu organizirati takšen teniški spektakel.”

Mima se je dotaknila tudi sedanje generacije, s poudarkom na Kajo Juvan in Tamaro Zidanšek: “Zelo sem vesela, da imamo Kajo in Tamaro, ki sta med 100 na svetu. Vemo, kako velik je bil Tamarin lanski uspeh, ko se je uvrstila v polfinale Rolanda Garrosa. Ves čas je med najboljšimi stotimi. Vsaka pa ima tudi nekaj kriznih obdobij, a potem pridejo tudi boljša obdobja. Kaja je letos naredila nekaj super rezultatov (Wimbledon, Pariz). Igrala je res dobro. Obe sta še mladi. Imata še veliko rezerv. Tenis je naporen šport. Psihološko so prisotni pritiski iz tedna v teden. Te mlade igralke se morajo na teniškem touru ustaliti. Morajo spoznati, kaj jim najbolj odgovarja, kateri trener je najbolj primeren za njih. Potrebno je zdržati tudi vsa potovanja. Zdi se mi, da naša igralke potrebujejo nekaj več let, da se spoprimejo z vsemi pritiski. Jaz verjamem v njiju, lahko smo ponosni na vse rezultate in uspehe. Portorož je lepa priložnost, kljub pritisku pa verjamem v njuno igro. Želim jima vse dobro.”

Še več, tudi o Sereni Williams, Katarini Srebotnik in spominih na njene največje zmage, pa v posnetku.