[TENIŠKO AKTIVNI] – Marko Por: “Širimo načrt reprezentančnih aktivnosti”

V tokratnem Facebook pogovoru v projektu Teniško aktivni! je sodeloval predsednik Strokovnega sveta pri Tenis Sloveniji Marko Por. Nekdanji teniški igralec, zdaj že dolga leta teniški trener je spregovoril o različnih temah povezanih z mladinskim tenisom v Sloveniji. Med drugim je dejal, da je Svit Suljič po njegovem mnenju trenutno najboljši igralec na svetu v svoji generaciji.

Por je najprej spregovoril o skupnih pripravah deklic, ki so potekale v času turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Prisotnih je bilo kar 12 igralk in sicer: Zoja Peternel, Kaja Kadak Ocvirk, Sara Mihelčič, Tara Murshed, Ana Stojneva, Veritsa Yaneva, Jerca Fleischman, Luisa Fusil, Sara Kovačevič, Brina Milovanovič Stamejčič, Hana Peterlin Pahor, Nika Štor. “Že drugo leto zapored smo organizirali takšne priprave. Namenjene so bile predvsem temu, da se dekleta spoznajo z življenjem profesionalnih teniških igralk. Dekleta so bila navdušena. Sploh nad organizacijo in potekom turnirja. Na teh največjih turnirjih je za igralke res dobro poskrbljeno,” je dejal Por, ki je skupaj z Danielom Šantlom opravil tri treninge na katerih so večinoma izvajali situacijske vaje ali pa so dekleta igrale za točke. Dekleta so se kljub starostni razliki zelo dobro ujela, s tem pa je bil izpolnjen tudi drugi cilj – druženje in vzpostavitev ekipnega duha. Žal jim je zadnji dan zagodlo vreme, tako da četrti trening ni bil izpeljan.

Por je nato ocenil tudi preteklo poletje, v katerem so reprezentančne selekcije nastopile na številnih mednarodnih tekmovanjih. “Izpostavil bi ekipo dečkov do 14 let. Na svetovnem prvenstvu je namreč osvojila 5. mesto. To je vrhunski rezultat. Zmagali so Kazahstanci, ki so imeli s seboj pet trenerjev, fizioterapevt in celotna profesionalna ekipa. Imamo odlično generacijo. Žiga Šeško in Svit Suljič sta vrhunska mlada igralca na katera lahko računamo v prihodnosti. Svit Suljič je po moji oceni trenutno najboljši igralec na svetu v tej generaciji. Omenil pa bi še medaljo z evropskega prvenstva do 16 let. V igri dvojic sta jo osvojila Žiga Švec in Mak Mikovič,” je rekel Por.

Ob tem pa je Por napovedal tudi priprave, ki bodo opravljene v zimskem delu sezone. V kategoriji dečki do 11 let so na priprave, ki bodo potekale v soboto 22. oktobra v Kranju vabljeni: Aleksej Mulej, Mark Pavčič, Mark Škundrič, Jaka Brolih, Erik Meolic, Luka Požonec, Mark Lalič, Val Hriberšek.

Slovenia national junior team with Gregor Krusic (TZS) at day 6 of WTA 250 Zavarovalnica Sava Portoroz, on September 16, 2022 in Stadium Marina, Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Dan kasneje bodo na istem prizorišču potekale tudi priprave za deklice do 11 let. Vabljene so: Brina Milovanovič Stamejčič, Nika Peterlin Pahor, Eva Tita Lunder, Tara Stojanovič, Tia Markl, Stela Antolinc, Uma Vreže, Sara Miklavžin.

“Že v letošnji sezoni smo razširili načrt reprezentančnih aktivnosti. Prej omenjeni dečki do 14 let so bili skupaj mesec in pol. Najprej so bili na skupnih pripravah z igralci iz regije v Beogradu na akademiji Novaka Đokovića. Potem so igrali kvalifikacije za evropsko prvenstvo in finalni del, nato pa še svetovno prvenstvo. Tudi naslednje leto bomo s pripravami skušali zajeti čim širši krog mladih igralcev in igralk. Poizkušamo pa tudi uvesti redne tedenske priprave. Govorim o tem, da bi bil en dan v tednu namenjen reprezentančnim pripravam v določenem mestu. To imamo že organizirano v članski kategoriji, zdaj pa to poizkušamo uvesti tudi v mladinskih kategorijah,“ je zaključil Por in dodal, da bi morda zveza v preteklosti lahko podprla tudi izstopajočega posameznika.

Še več podrobnosti pa v posnetku.

Stroške priprav za tekmovalce s podpisano pogodbo mladinskih reprezentanc krije TS.

Kdor še nima podpisane pogodbe jo lahko prenese tukaj.