[TENIŠKO AKTIVNI] – Iztok Božič in njegova zakladnica zanimivih teniških zgodb

Tokratni gost v Facebook pogovoru v projektu Teniško aktivni! je bil Iztok Božič. Prvi Slovenec, ki se je uvrstil med prvih 200 na lestvici ATP je bil kot vedno zanimiv in iskriv v svojih odgovorih. Med drugim je spregovoril o prijateljstvu z nekdanjim najboljšim igralcem na svetu in izkušnji z olimpijskih iger v Barceloni.

Ostani doma in bodi teniško aktiven z vami tudi prihodnji teden.

Teniško aktivni

50-letni Iztok Božič je trenutno trener pri najuspešnejšem klubu v Sloveniji, ŽTK Maribor. “Uspešni smo, ker nam je uspelo zbrati veliko maso otrok, ki trenirajo skupaj. Ob tem pa smo strokovno zelo dobro podprti, da jih peljemo v pravo smer. Trenerji smo zelo angažirani, saj so naši igralci pripravljeni žrtvovati veliko prostega časa za končni uspeh. In zato so uspešni tako doma kot tudi v tujini,” je za začetek dejal Božič, nato pa spregovoril o zgodbi s Patrickom Rafterjem, s katerim sta igrala dvojice na mladinskem turnirju za grand slam v Avstraliji: “Bil sem povabljen na enega izmed teniških kampov v Avstraliji. Ravno takrat je bil tam tudi vrhunska ekipa igralcev, midva z Rafterjem pa sva bila med mlajšimi. On je leto dni mlajši. Treniralo se je zelo dobro. Hitro sva se ujela. V tistem času sva razvila prijateljski odnos. Dovolili so nama igrati dvojice. Rafter v tistem času ni bil pod okriljem avstralske zveze, zato je imel proste roke. Z mano so bili zelo zadovoljni, z njim se veliko treniral. Če se malo pohvalim, sem ga premagal tako na travi kot tudi na betonu. Čeprav je bil tudi v mladih letih približno tako nervozen kot sem bil jaz na igrišču, pa je sčasoma oziroma kar zelo hitro dosegel nivo samokontrole, kot ga sam nisem nikoli. Zato je bil tako uspešen. Čeprav so mi že takrat govorili, da bo nekoč številka 1 svetovnega tenisa in da bo zmagovalec turnirjev za grand slam sem bil sam svojega mnenja, ampak očitno so imeli oni bolj prav.”

Kot že rečeno je bil Božič prvi Slovenec, ki se mu je uspelo uvrstiti med prvi 200 na lestvici ATP: “Bilo je zahtevno, tako kot je tudi danes na svoj način zahtevno. Tudi danes ni enostavno. So pa bili to drugi časi. Tako kot večina igralcev, tudi danes, ki niso finančno podprti s strani družine ali sponzorja, sem se moral znajti. Potrebno je bilo iskati rešitve. Lahko rečem, da se mi je poklopilo. Igral sem turnirje, kjerkoli sem jih lahko. Igral sem turnirje serije Challenger, preko katerih sem se prigrizel do te uvrstitve. To je bil en mejnik takrat. Bil pa sem vesel, ko so igralci za mano izboljšali ta mejnik in dvignili letvico še višje. Upam, da sem jim kmalu kdo pridruži.”

Še več zanimivosti v posnetku, tudi o skupnih treningih z Markom Tkalcem in o tem, kaj je v njegovih časih pomenila meja TOP 200 na lestvici ATP.