[TENIŠKO AKTIVNI] – Anže Kunavar: “Otroke učim, kaj je pravilna prehrana”

V Facebook pogovoru v projektu Teniško Aktivni! je tokrat sodeloval Anže Kunavar. Diplomirani kineziolog je bil del slovenske ženske reprezentance, ki je prejšnji teden uspešno nastopala na pokalu BJK v Turčiji.

Kunavar je bil v Turčiji v vlogi fizioterapevta, ob tem pa je tudi strokovnjak za prehrano in telesno pripravljenost. “Z mladimi teniškimi igralci in igralkami veliko sodelujem na področju prehrane. V športu je specializacija zelo hitra, ob tem pa so otroci vse bolj obremenjeni, tu mislim tako na šport, kot tudi na šolske obveznosti. Po šoli hitijo na treninge, po treningih hitijo domov, kjer jih čakajo domače naloge. In tu se potem pojavi težava. Enostavno nimajo časa telesu zagotoviti dovolj hranil, beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov. S tem namreč zagotavljajo, da njihova telesa delujejo optimalno na igrišču. Ko se pogovarjamo o prehranjevanju je pomembno, da jih naučim, kaj so določena makrohranila. Na primer, kaj je ogljikov hidrat, zakaj ga potrebujemo. Kaj je maščoba in tako naprej. Oni morajo najprej razumeti, zakaj morajo zaužiti določeno hranilo. Kaj morajo pojesti po težki tekmi. Če to ni urejeno prihaja do poškodb, do kronične utrujenosti, tudi bolezni,“ je za začetek povedal Kunavar, ki je poudaril tudi pomembnost zelenjave, ki mnogim otrokom ne diši preveč. V tem primeru predlaga postopno uvajanje zelenjave v jedilnik, pri vsem tem pa je zelo pomembna tudi vloga staršev.

Kunavar je spregovoril tudi o telesni pripravljenosti: “Kondicijski treningi so širok pojem. Mi v povezavi s tem pri mladih delamo predvsem preventivo. So namreč zelo specializirani v en šport. Zato je zelo pomembno, da njihova telesa gradimo tako, da so pripravljena na različne vrste obremenitev. Veliko skrbimo za gibljivost, otroci so namreč v teh časih vse manj gibljivi. Vse to potem vpliva na poškodbe. Tu niso toliko treningi z utežmi, sprinti. To ni klasičen kondicijski trening. Potem pa počasi, ko zgradimo bazo, ko je otrok gibljiv, ko ima dovolj močne trebušne mišice, ki držijo hrbtenico, da ima uravnoteženo telo (levo in desno stran), potem začnemo s prehodom v tekaške treninge in kasnejše treninge z utežmi.”

 Še več zanimivih informacij pa v posnetku.