[TENIŠKO AKTIVNI] – Anja Vreg je postala članica upravnega odbora WTA

V tokratnem Facebook pogovoru v projektu Teniško aktivni! je sodelovala Anja Vreg.

Anja Vreg (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Vregova je močno vpeta v delovanje organizacije WTA, saj je konec lanskega leta postala članica upravnega odbora WTA (Board of Directors), kjer skrbi za najboljših 20 igralk na svetu. S tem je postala sploh prva Slovenka v tem odboru. Anja Vreg je bila skupaj z Gregorjem Krušičem lani tudi direktorica turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož.

Naj spomnimo, da se je vrhunski ženski tenis v Slovenijo vrnil po 11 letih: “Spomini so res lepi. Odzivi so bili pozitivni. Na WTA so bili zadovoljni, prav tako so bile zadovoljne tudi igralke. Res so pohvalili delo celotne ekipe. Pohvalili so tudi celotno osebje. To je vedno zelo pomembno. Da se čuti energija ljudi, ki delajo na turnirju. Zdaj se moramo pogovoriti za prihodnost. Položaj je pod vprašajem zaradi Kitajske in nekaterih dogodkov tam. Za zdaj smo še vedno turnir WTA 125, ampak upamo, da bo možnost nadgradnje.”

Vregova je nato spregovorila o njeni novi vlogi, postala je prva Slovenka s tako visoko funkcijo v organizaciji WTA: “To je upravni odbor WTA. V odboru je osem ljudi, med njimi je tudi predsednik ITF in predsednik WTA. Igralke so me lani vprašale, če sem zainteresirana za to funkcijo. Z veseljem sem sprejela njihovo nominacijo. Sledila je predstavitev, vsak kandidat je moral predstaviti svoj načrt dela. Predvsem to, kaj želi spremeniti za igralke in turnejo WTA. Dobila sem dvoletni mandat, skrbim pa za TOP 20 igralke. Nalog je veliko. Pogovarjamo se o temah povezanih z WTA, tako o financah kot tudi strateških odločitvah organizacije. Ob tem pa smo seveda ves čas v kontaktu z igralkami.”

Vregova se je v pogovoru dotaknila tudi teme povezane s kitajsko igralko Peng Shuai, kjer je bil predsednik WTA Steve Simon močno vpet v dogajanje. Že dolgo namreč nismo videli, da bi kakšna športna organizacija izvajala takšen pritisk na tako veliko državo: “Položaj je bil in je še vedno zelo zapleten. Odločitve so bile zelo težke, zaradi številnih posledic, ki so jih ali jih lahko prinesejo. Naše igralke so nas prosile, da posredujemo v tem primeru. Vsaka igralka se lahko morda nekoč znajde v takšnem položaju. Mi smo pogledali tej težavi v oči. Billie Jean King je namreč WTA ustanovila na temeljih enakopravnosti. V smislu, da smo vsi enakopravni, da imamo vsi enake možnosti, da imamo vsi svobodo govora. Kako se bo vse končalo ne vemo, želja vseh je, da se položaj reši pozitivno. Gre za dolgoletne partnerje, ki so v preteklosti uspešno organizirali številne teniške turnirje.”

Vregova je spregovorila tudi o “avstralskem primeru” Novaka Đokovića in Renate Voračove, kar si lahko ogledate v posnetku.