Teniška igrišča v Portorožu bodo občinska last

Piranski občinski svet je v torek podprl uveljavitev predkupne pravice na zemljiščih, ki bi jih Terme Čatež sicer prodale nerazkritemu hrvaškemu kupcu. Občina bo plačala 4,6 milijona evrov. Župan Đenio Zadković, ki je nakupu nasprotoval, meni, da v naslednjem županskem mandatu ne bodo mogli izpeljati nekaterih že potrjenih naložb.

Predmet nakupa je nekaj več kot 15.000 kvadratnih metrov zemljišča ob morju v središču Portoroža, na katerih je 17 teniških igrišč in centralni stadion s 1600 sedeži.

Za uveljavitev predkupne pravice je glasovalo 11 svetnikov, proti jih je bilo sedem. Prevladalo je stališče Gibanja za občino Piran, ki je zahtevalo sklic seje in nakup. V gibanju menijo, da je občina finančno dovolj močna, da se ji tudi ob tako visokem plačilu ne bo treba odpovedati drugim naložbam.

Nasprotno mnenje je zagovarjal župan Đenio Zadković. Opozarjal je, da bo morala občina nakup v celoti financirati z najemom posojila, kar bo zaradi zakonskih omejitev zadolževanja lokalnih skupnosti imelo zelo velik vpliv na izvajanje že sprejetih obveznosti. Po njegovem mnenju ne bodo mogli hkrati graditi parkirne hiše v Luciji, stanovanj v Sečovljah in kanalizacijskega omrežja.

Pred občinski svet je stopil tudi direktor Term Čatež Bojan Petan in zavrnil obtožbe, da izsiljuje občino in da je ponudba hrvaškega kupca izmišljena. Po poročanju Primorskih novic se je Petan pred tem sestal z vodstvom občinske uprave, ki je izposlovalo nekaj ugodnejše pogoje od sprva postavljenih.

Občina mora kupnino v celoti poravnati do februarja 2023, torej v naslednjem županskem mandatu.