Tamara Zidanšek: “Vsak teden, vsak turnir je proces učenja”

Novinarska konferenca je bila danes eden od dveh uradnih dogodkov ob začetku turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Na sproščenem druženju so bile prisotne tudi prva nosilka Hrvatica Petra Martič ter Slovenki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. 

PORTOROZ, SLOVENIA – SEPTEMBER 13: Petra Martic of Croatia, Tamara Zidansek of Slovenia and Kaja Juvan of Slovenia during press conference of WTA 250 Zavarovalnica Sava Portoroz at SRC Marina, on September 13, 2021 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Srečanje novinarjev z igralkami in organizatorji je bilo v VIP Lounge Žiher Hiše, kjer je vse prisotne najprej pozdravil predsednik turnirja, David Kastelic: “Gre za enega največjih športnih dogodkov pri nas. Tenis Slovenija si je z odličnim delom v zadnjih letih ta dogodek zaslužila. Verjamem, da bo vse odlično izpeljano. Prepričan sem, da to ne bo zadnji turnir WTA 250, ki ga bomo gostili v Sloveniji. V imenu glavnega sponzorja (Zavarovalnica Sava) smo ponosni in srečni, da je ta dogodek uspel in to kljub težkim razmeram.“ 

Navdušenja ob vrnitvi vrhunskih teniških igralk ni skrival niti piranski župan Đenio Zadkovič: “Navdušen sem nad organizacijo. Hvala vsem, ki ste pridno delali za ta turnir. Turnir je zelo pomemben tudi za Našo občino. Če se malce pošalim, tudi vreme smo naročili. Tu so gostovala eminentna teniška imena, na kar sem zelo ponosen.”Za konec prvega dela druženja pa je notranje informacije o sami organizaciji turnirja podal direktor turnirja Gregor Krušič.“Želja je vzklila lani avgusta, ko smo začeli delati na projektu. Januarja smo dobili oranžno luč, vendar še daleč od zelene, da bo možno organizirati turnir. Veseli smo, da so se Slovenke odvzvale in prišle na turnir. Tega ne bi bilo brez glavnega pokrovitelja Zavarovalnice Save. Prenos bo šel po celem svetu, gre za enega od le 31 tovrstnih dogodkov na svetu. V preteklosti bi težko prišli do turnirja WTA 250. Izkoristili smo trenutek, prišlo je do nekaterih odpovedi in uspeli priti do te priložnosti. Ob tem pa je finančno pomagala tudi WTA, kar je zelo redko. In upam, da bomo dokazali, da so se odločili pravilno, ko so izbrali nas.” 

PORTOROZ, SLOVENIA – SEPTEMBER 13: Kaja Juvan during press conference of WTA 250 Zavarovalnica Sava Portoroz at SRC Marina, on September 13, 2021 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Nato so besedo dobile tudi igralke. Vse tri so bile zelo sproščene. Odgovorile so na številna vprašanja, tudi o pravkar končanem OP ZDA. Vseeno pa je bila glavna niti vprašanj namenjena portoroškemu turnirju. Prva nosilka turnirja je Petra Martić, ki pa je na današnji lestvici WTA za Tamaro Zidanšek. Zidanškova je namreč prišla do najvišje uvrstitve v karieri, to je 34. mesto. Za tokratni turnir pa je veljala lestvica izpred tedna dni. “Portorož je zame posebno mesto. Tu sem prvič nastopila na profesionalnem turnirju. Vse je isto, samo jaz sem nekaj let starejša. Super organizacija, super mesto, vsak dan res uživam tu. Že nekaj dni sem tu, podlaga je nekoliko drugačna. Še posebej v primerjavi z OP ZDA, kjer je bila mnogo hitrejša,” je dejala Martičeva.

Tamara Zidanšek je na tem turnirju peta nosilka: 

“V Portorožu sem trenirala že pred odhodom v ZDA. Zdaj pa sem tu od srede. Občutki so dobri. To je zame praktično zdaj domač turnir, saj živim zelo blizu. Poseben občutek je po tekmi oditi domov in ne v hotel. Lahko bi rekla, da je to kar normalno življenje. Z motivacijo po polfinalu na OP Francije ni bilo težav. Dobila sem neko potrditev, ki jo iščeš v karieri. Zdaj prihaja dolgo obdobje igranja na trdi podlagi. Sama sem odraščala na pesku, tako da se je potrebno vsak teden privajati na različne razmere. Vsak teden, vsak turnir je proces učenja.” 

PORTOROZ, SLOVENIA – SEPTEMBER 13: Tamara Zidansek during press conference of WTA 250 Zavarovalnica Sava Portoroz at SRC Marina, on September 13, 2021 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Kaja Juvan je pri žrebu dobila zanimive tekmice. Tako v posamezni konkurenci kot tudi v dvojicah bo zaigrala proti najvišje postavljenim igralkam: “Ja, ne vem, kdo je delal žreb. To bom vzela kot pozitivno. Vesela sem, da bom igrala še proti trem kakovostnim tekmicam. Delam na svojem tenisu. Upam, da se bo izteklo najboljše. Tu je mi je vse domače, vsako leto pridem v Portorož. V preteklosti sem spremljala moški turnir, zdaj pa jaz nastopam tu. Komaj čakam na začetek. Pred prihodom v Portorož sem igrala na peščeni podlagi. To je načrt, da se privadim na različne podlage. Tudi na trdih igriščih so velike razlike. Zdaj sem imela dovolj časa za kakovostno pripravo. Sem v obdobju v katerem želim igrati čim več tekem in jih čim več tudi zmagati. Na trdi podlagi sem letos naredila korak naprej.”

Med posameznicami bomo danes videli samo en slovenski nastop. Nika Radišič se bo pomerila proti nekdanji številki 10 svetovnega tenisa Kristina Mladenovic. Ostale štiri bodo na igrišča v Portorožu stopila jutri.