Tamara Zidanšek po pravi drami napredovala v 2. kolo OP Avstralije

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek se je v Melbournu po pravi drami še tretjič v karieri prebila v 2. kolo Odprtega prvenstva Avstralije. 24-letna Konjičanka je v obračunu proti Nizozemki Arantxi Rus nadoknadila zaostanek s 3:6 in 0:2. 

Tamara Zidanšek tretjič v karieri preskočila prvo oviro na OP Avstralije. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Na igrišču št. 17 je vse kazalo, da bo Tamara Zidanšek dvoboj 1. kola uspela zaključiti prej kot v dveh urah. Po tem, ko je v drugem nizu ujela pravi ritem in izsilila odločilni tretji niz, je namreč v tem delu tekme že povedla s 5:3.

Še toliko bližje zmagi je bila Konjičanka pri vodstvu s 5:4, ko je pri svojem začetnem udarcu imela na voljo tri povezane žogice za zmago (40:0). V tisti maratonski igri je nato Arantxa Rus izkoristila peto žogico za ‘break’ in se vrnila. Zidanškova je v 12. igri izsilila podaljšano igro, ki se na OP Avstralije v odločilnem nizu igra do 10 osvojene točke. Sprva je znova bolje kazalo Zidanškovi, ki je hitro povedla s 5:0, a Nizozemka se je še enkrat vrnila in celo povedla s 7:6. V zaključku si Tamara napak ni več privoščila in si tako z rezultatom 10:8 v tie-breaku tretjega niza po dveh urah in 28 minutah zagotovila mesto v 2. kolu OP Avstralije.

Še drugič v 10 dneh proti Watsonovi

Tamara Zidanšek se je v 2. kolo OP Avstralije že prebila v letih 2019 in 2020, medtem ko jo je lani v 1. kolu zaustavila Kazahstanka Zarina Diyas. Ko je Konjičanka v Melbournu naskakovala mesto v 3. kolu, jo je prvič zaustavila kasnejša zmagovalka turnirja Naomi Osaka, drugič je bila boljša Serena Williams.

Tokrat bo Zidanškova v 2. kolu prvič postavljena v vlogo favoritinje. Nasproti ji bo namreč stala Britanka Heather Watson, s katero se je januarja merila že na WTA 250 turnirju v Adelajdi in jo premagala z rezultatom 7:6(4) v tretjem nizu. Watsonova, ki na WTA lestvici zaseda 94. mesto, je v 1. kolu OP Avstralije z 2:1 v nizih odpravila Egipčanko Mayar Sherif. Na turnirjih velike četverice se je že kar 4-krat prebila v 3. kolo, leta 2013 ji je to uspelo tudi na OP Avstralije.

GRAND SLAM

OP Avstralije (Melbourne, trda podlaga, zunaj), posamezno, 1. kolo
Juvan K. (Slo) – Zanevska M. (Bel) 6:7(7), 6:7(4)
Zidanšek T. (Slo/29) – Rus A. (Niz) 3:6, 6:3, 7:6(8)

2. kolo: Zidanšek T. (Slo/29) – Waston H. (Vb)

Dvojice, 1. kolo
Juvan K./Zidanšek T. – (12)Kichenok N./Mirza S.
(7)Klepač A./Jurak Schreiber D. – Martincova T./Vondrušova M.