Tamara Zidanšek po OP Avstralije: “Za igranje v tako ekstremnih pogojih so potrebne izkušnje.”

Najvišje uvrščena slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je s prikazanim na OP Avstralije lahko zadovoljna. Prvič v karieri se ji je v deželi tam spodaj uspelo prebiti v 3. kolo, na turnirjih velike četverice ji je to uspelo drugič. 

Tamara Zidanšek je priznala, da ji je proti Cornetovi v ključnih trenutkih zmanjkalo moči. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

V letu 2019 jo je v 2. kolu zaustavila kasnejša zmagovalka Naomi Osaka, v letu 2021 Serena Williams, letos pa je 24-letni Konjičanki v Melbournu uspel korak naprej. Kot 29. nosilka turnirja se je mimo Arantxe Rus in Heather Watson prebila v 3. kolo, kjer je niz in pol navduševala z igro proti Alize Cornet. 

V obračunu proti Francozinji si je priigrala lepo prednost. Vodila je s 6:4 in 4:1, a na koncu so med drugim prevladale tudi izkušnje, ki so bile na strani 8 let starejše Cornetove. “Moram reči, da je bilo v 3. kolu teniško gledano zelo dobro, saj sem se držala tistega, kar smo si zadali. Priznam, da me je fizično zmanjkalo, razlog je tudi v tem, da sem v zadnjih dneh odigrala res veliko tenisa,” je za Radio Slovenija po tekmi proti Cornetovi povedala Tamara Zidanšek in dodala: “Spet je bilo ekstremno vroče. Z nogami nisem več sledila igri, posledično ni več sledila niti glava. Alize je začela igrati bolje, v tistih ključnih trenutkih mi ni ničesar podarila.”

Izkušnje tokrat na strani tekmice, že naslednjič morda na njeni strani

Alize Cornet, ki je prav na dan tekme z Zidanškovo praznovala svoj 32. rojstni dan, se kljub zaostanku z 1:4 v drugem nizu ni predala, Slovenka pa je na drugi strani začela popuščati. “Čutila sem, kdaj me je začelo zmanjkovati, v tisti drugi polovici drugega niza. Niz in pol je bilo vse v redu, potem pa ni bilo več tiste svežine in odločnosti. Pri 4:1 sem dve igri odigrala preslabo, potem pa je sledila tista dolga igra, ko sem servirala za 5:3. Takrat je Alize začela igrati bolje, imela sem občutek kot da je stopila bolj v igrišče, medtem ko sem sama začela igrati slabše. Nisem več tako odločno zadevala. Tista igra je vse obrnila,” je ključne trenutke tekme pokomentirala Zidanškova.

Tamari Zidanšek bi se prilegla kakšna minuta več za počitek. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Cornetova, ki že kar 15 let ni izpustila niti enega turnirja za Grand Slam, je tekmo po preobratu dobila s 4:6, 6:4 in 6:2. Tamara se je sicer trudila do zadnje točke, a prave energije v tretjem nizu ni več našla. Manjkala ji je tudi kakšna minuta več za počitek. “Premori med igrami so se mi zdeli zelo kratki. Premor traja minuto, a ta se začne odštevati že po končani zadnji točki v igri. Ko se usedeš imaš recimo na voljo še pol minute. Komaj sem kaj spila. Prenašati kaj takega ni lahko. To so ekstremni pogoji, na katere se moraš navaditi in pridobiti izkušnje, kako se s tem soočiti.”

Tekmica Zidanškove je v osmini finala pripravila veliko presenečenje in z 2:1 v nizih odpravila Simono Halep. S tem se je Cornetova sploh prvič v karieri prebila v četrtfinale katerega od turnirjev za Grand Slam.