Tamara Zidanšek drugič v karieri v tretjem krogu grand slama (dopolnjeno)

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je napredovala v tretji krog odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Štiriindvajsetletna Konjičanka je v drugem krogu premagala Britanko Heather Watson s 7:6 (4), 6:4 in se prvič v Avstraliji ter drugič v karieri prebila med 32 najboljših na turnirjih velike četverice.

V prvem nizu sta obe igralki precej grešili, skupaj pa napravili kar 40 neizsiljenih napak. Zidanškova, sicer 29. nosilka turnirja je imela dvakrat prednost odvzema servisa v prvem nizu, a je 29-letna Britanka obakrat takoj izenačila. V enajsti igri je imela 94. igralka sveta celo priložnost za zmago v prvem nizu, a se je najboljša slovenska igralka ubranila in izsilila podaljšano igro. V njej je odločilni korak napravila po izenačenju Watsonove na 4:4 ter s tremi zaporednimi točkami osvojila prvi niz.

V drugem je Watsonova prva povedla z brejkom prednosti. Zidanškova je takoj vrnila udarec, nato pa z odvzemom servisa povedla s 5:3. Tekmici sta si v končnici še po enkrat vzeli servis, posledično pa je po uri in 48 minutah napredovala 29. igralka sveta ter vknjižila še drugo zmago v devetih dneh proti Watsonovi. Premagala jo je že na pripravljalnem turnirju v Adelaide, takrat z 2:1 v nizih.

“Na začetku sva obe igrali dobro. Res je, da sva igrali že pred tednom dni, ampak danes je bila povsem drugačna tekma. Obe sva držali visok nivo od prve točke, iskali sva prave udarce in na koncu so spet odločale malenkosti. Vesela sem, da sem v teh trenutkih ostala zbrana. In to je bilo potem tudi odločilno pri zadnji igri,” je za Teniško zvezo Slovenije dejala 24-letnica.

Konjičanki je preboj v tretji krog turnirja za grand slam uspel drugič v karieri. Ob prvem tovrstnem uspehu je prišla vse do polfinala na lanskem odprtem prvenstvu Francije. V Avstraliji v glavnem delu žreba nastopa četrtič, v letih 2019 in 2020 je igrala v drugem, lani pa je izpadla v prvem krogu. A tudi na betonskih igriščih se Zidanškova znajde vse bolje.

“Ni res, da mi ne ustreza podlaga, ampak odrastla sem na pesku. Večina pa jih že celo življenje trenira največ prav na trdi podlagi. Sama sem se morala tega naučiti. Veliko smo delali na tem, imam pa še veliko prostora za napredek. Za zdaj pa sem zelo zadovoljna s tem, kako stojim na betonskih igriščih,” je dejala Zidanškova.

Za preboj med 16 najboljših se bo v soboto presenetljivo pomerila s Francozinjo Alize Cornet, s katero doslej še ni igrala. Izkušena 31-letna Francozinja, na lestvici WTA zaseda 61. mesto, je ponoči izkoristila slab dan tretje nosilke, Španke Garbine Muguruza in jo ugnala s 6:3, 6:3.

“Gre za izkušeno igralko. Ve, kako je igrati na takšnem nivoju. Proti njej še nisem igrala, približno pa poznam njeno igro. Več pa ne. Vem, da se bodo trenerji pripravili na njo, in mi bodo potem to tudi predstavili. Jutri imam dan za pripravo,” je zaključila 29. igralka sveta.

Cornetova velja za stalnico na največjih turnirjih, nenazadnje je letošnje OP Avstralije že njen 60. zaporedni nastop na grand slamih, s čimer lovi absolutni rekord Japonke Ai Sugiyama (62). Enaintridesetletnica se še nikoli ni prebila dlje kot do četrtega kroga, v izjavah za francosko tiskovno agencijo AFP pa je po današnjem dvoboju dejala, da bi to utegnila biti njena zadnja sezona.