Swiatkova zadnja polfinalistka, v polfinalu s Kasatkino

Prva teniška igralka sveta, Poljakinja Iga Swiatek, je zadnja polfinalistka odprtega prvenstva Francije v Parizu. Zmagovalka turnirja leta 2020 je v četrtfinalu prepričljivo s 6:3 in 6:2 ugnala Američanko Jessico Pegula. V polfinalu jo čaka Rusinja Darja Kasatkina, ki je pred tem s 6:4 in 7:6 (5) ugnala rojakinjo Veroniko Kudermetovo.

Swiatek je z zmago podaljšala svoj zmagoviti niz na 33 tekem in če bo v Parizu dobila še dva dvoboja, bo izenačila rekord v številu zaporednih zmag, ki je v lasti Američanke Serene Williams.

Enaindvajsetletna Poljakinja je že v prvi igri tekmici vzela servis in nato povedla še 40:0. A se je Američanka vrnila, izenačila na 1:1 in pokazala, da prva igralka sveta mogoče vendarle ne bo imela lahkega dela. Toda nadaljevanje je vendarle pokazalo razliko v kakovosti, tako da z negotovostjo dvoboj ni postregel.

“Pred vsako tekmo sem živčna, tako je bilo tudi danes, a stres je včasih pozitivna stvar, saj postaneš bolj osredotočen in aktiven. Zadovoljna sem, sem še stopničko višje in gremo naprej,” je bila dobre volje Poljakinja, ki jo zdaj čaka obračun z Rusinjo Kasatkino, ta je v ruskem četrtfinalnem dvoboju s 6:4 in 7:6 premagala Veroniko Kudermetovo in se na turnirjih za grand slam uvrstila v svoj prvi polfinale.

Petindvajsetletna Kasatkina, 20. igralka na svetovni jakostni lestvici, je na največjih turnirjih tretjič igrala četrtfinalni obračun, prvič po letu 2018. Z vrstnico in rojakinjo sta bili sicer izenačeni, a je imela Kasatkina v odločilnih trenutkih mehkejšo roko.

“Videli ste, da je bila tekma res živčna in napeta, še posebej tie-break. Obe sva bili živčni, očitno Veronika še malo bolj,” je po zmagi dejala Kasatkina, nekdanja zmagovalka Pariza v mladinski konkurenci.

Kudermetova je bila v svojem prvem četrtfinalu na velikih turnirjih, storila pa je kar 50 neizsiljenih napak, enkrat več kot tekmica.

Kasatkina je pri izidu 5:4 v drugem nizu že servirala za zmago, a izgubila dve zaporedni igri, po katerih je zahtevala zdravniški odmor. Pozneje ji je uspelo izenačiti in nato še dobiti skrajšano igro.

Po ženskih dvobojih bosta v Parizu danes na sporedu še zadnja dva četrtfinalna obračuna, Rus Andrej Rubljov se meri s Hrvatom Marinom Čilićem, tekmec Norvežana Casperja Ruuda pa bo Danec Holger Noedskov Rune.