Swiatek v polfinalu na Ribakino, Đoković proti Alcarazu

Najboljša teniška igralka na svetu Poljakinja Iga Swiatek se lahko v polfinalu odprtega prvenstva Francije sreča z Kazahstanko Jeleno Ribakino, Srb Novak Đoković, ki bo v Parizu naskakoval 23. naslov na grand slam, pa lahko v polfinalu naleti na Španca Carlosa Alcaraza.

Žreb za turnir, ki se bo v Roland Garrosu začel to nedeljo, se je poigral z glavnimi favoriti. Iga Swiatek se bo morala na poti do tako želene ubranitve naslova, kar v zadnjih 16 letih ni uspelo nobeni igralki, pomeriti med drugimi še s Čehinjo Barboro Krejčikovo v četrtem krogu, ki je Poljakinjo premagala v zadnjih dveh dvobojih.

Swiatek, ki je zadnji turnir v Rimu zapustila z rahlo poškodbo mišice, se bo v prvem krogu pomerila s Španko Cristino Bucso, 67. na lestvici WTA. Nato lahko v četrtfinalu igra z lansko finalistko Coco Gauff in v polfinalu z zmagovalko Rima prejšnji teden.

Arina Sabalenka, druga igralka sveta, ki je letos v Melbournu prišla do prvega velikega naslova, bo turnir začela proti Ukrajinki Marti Kostjuk. Sabalenka se je na preostalih treh turnirjih za grand slam že prebila najmanj do polfinala, v Parizu pa dlje od tretjega kroga še ni prišla.

Novak Đoković bo skušal izkoristiti odsotnost 14-kratnega zmagovalca Pariza Rafaela Nadala in se dokopati do rekordnega 23. naslova na grand slamih. Trenutno si rekord deli prav z Nadalom, ki bo zaradi poškodbe v Roland Garrosu manjkal prvič v karieri oziroma po 2005.

Đoković, ki je ta teden na lestvici ATP zdrsnil na tretje mesto, prvi je Alcaraz, drugi pa Rus Danil Medvedjev, se bo v prvem krogu pomeril z Aleksandrom Kovacevicem iz ZDA.

Šestintridesetletni Đoković, ki je Pariz osvojil 2016 in 2021, se letos na treh peščenih turnirjih, ki se jih je udeležil, ni prebil dlje od četrtfinala.

Njegova na papirju najtrša tekmeca, Alcaraz in Medvedjev, se bosta v uvodnem nastopu srečala z igralcema iz kvalifikacij.

Slovenija zaenkrat nima svoje predstavnice v glavnem turnirju. Po porazih Kaje Juvan, Polone Hercog in Dalile Jakupovič je v kvalifikacijah živa le še Tamara Zidanšek, ki se bo v petek v odločilni, tretji partiji srečala s Španko Aliono Bolsovo.