Svit Suljić: “Dobil sem veliko pomaranč”

V tokratnem Facebook pogovoru je bil gost Svit Suljić. Mesec dni po nastopu v finalu turnirja najboljših evropskih igralcev do 12 let (Tennis Europe Masters) je Svit (letnik 2009) znova navdušil. Zablestel je na enem najprestižnejših teniških turnirjev na svetu, Orange Bowlu, kjer je premagal vso konkurenco in se zapisal v zgodovino slovenskega tenisa.

Sedem tekem, sedem zmag. In to ne na kateremkoli turnirju – slovenskemu mlademu teniškemu upu je to uspelo na turnirju Orange Bowl v kategoriji do 12 let. Kot zadnji je Suljiću nasproti stal Kolumbijec Juan Miguel Bolivar, ki pa pravega orožja za igro Slovenca ni našel. V prvem nizu je še uspel osvojiti 3 igre, v drugem pa je bil povsem nemočen. Suljić je turnir zaključil na najboljši možen način in nasprotniku zavezal kravato. S tem je Suljić le še kronal izjemno uspešno sezono 2021. Njegov uspeh bo nagradil tudi Strokovni svet Tenis Slovenije, ki mu bo namenil 3000 evrov.

Svit, začniva pri najbolj svežem dogodku, zmagi na slovitem Orange Bowlu. Na kaj zdaj pomisliš, ko rečem, Svit zmagal si na enem od najprestižnejših turnirjev na svetu?

Občutki so nenormalni. Zdaj, ko sem prespal sem šele dojel, kaj mi je uspelo. Ne smem pa zaspati na teh lovorikah, saj me čakajo novi turnirji.

V petih dneh si prišel do 7 zmag. Kateri dvoboj je bil najtežji, v katerem si se največ naučil, kateri ti bo najbolj ostal v spominu (poleg finalnega)?

V četrtfinalu sem igral proti igralcu iz Velike Britanije s katerim sem igral pred kratkim v Španiji. Takrat je bilo 7:6 in 7:6. Tukaj pa sem odigral odlično in ga premagal s 6:2 in 6:2. V polfinalu sem moral odigrati tri nize. Igral sem proti Američanu Leeju, ki je zelo dober. Imela sva dober boj

Kolikor te poznam in sem slišal o tebi, štejejo zate samo prva mesta. Bojda finale zate ni dovolj, lahko razložiš malce to lakoto po zmagi?

Meni je skoraj isto, če pridem v finale in izgubim ali pa, da izgubim že v prvem kolu. Na vsakem turnirju imam cilj in to je zmaga. Verjamem vase. Tako, da če pridem do finale in če izgubim, sem razočaran. To je še vedno dober rezultat in si to tudi rečem. Vseeno pa sem malo žalosten, ker želim vedno priti do najboljšega pokala.

Še več, med drugim o njegovem vzorniku Rogerju Federerju, delu na sloviti akademiji v Nici in vlogi družine pa v posnetku.

Pot do zmage:

1. kolo: Suljić S. (Slo/3) – Pedraza N. (Zda) 6:4, 6:1
2. kolo: Suljić S. (Slo/3) – Rybak I. (Zda) 6:0, 6:1
3. kolo: Suljić S. (Slo/3) – Camacho E. (Ekv) 5:7, 6:2, 6:4
Osmina finala: Suljić S. (Slo/3) – Arun G. (Zda) 7:5, 6:1
Četrtfinale: Suljić S. (Slo/3) – Ceban M. (Vb) 6:2, 6:2
Polfinale: Suljić S. (Slo/3) – Lee J. (Zda) 4:6, 6:2, 6:2
Finale: Suljić S. (Slo/3) – Bolivar J. M. (Kol) 6:3, 6:0

Slovenski zmagovalci na Orange Bowlu U18:

1973 – Mima Jaušovec
1992 – Barbara Mulej
1997 – Tina Pisnik
2015 – Tamara Zidanšek (dvojice)
2016 – Kaja Juvan