Stefani in Matos končala pravljico Sanie Mirza

Brazilca Luisa Stefani in Rafael Matos sta zmagovalca turnirja mešanih dvojic na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu. V finalu sta s 7:6 (2), 6:2 premagala indijsko navezo Rohan Bopanna in Sania Mirza. Predvsem slednja si je prizadevala za pravljični konec kariere na grand slamih, a je ob zadnjem nastopu v finalu ostala praznih rok.

Mirza tako ostaja pri skupno šestih lovorikah med dvojicami na grand slamih, po trikrat je slavila v ženski in mešani konkurenci. Šestintridesetletnica se bo upokojila po turnirju WTA v Dubaju februarja. Njen partner v finalu Bopanna ima en naslov med mešanimi dvojicami iz Rolanda Garrosa 2017.

Za Stefani in Matosa pa je to sploh prva lovorika na grand slamih. Brazilka je sicer enkrat igrala v polfinalu ženskih dvojic, ima pa tudi bron z olimpijskih iger v Tokiu skupaj z rojakinjo Lauro Pigossi. Skupno ima šest turnirskih zmag med ženskimi dvojicami.

Toliko turnirskih zmag ima med moškimi pari tudi Matos, ki je zdaj pri 27 letih prišel še do prvenca na grand slamih.

Končana sta tudi polfinalna obračuna ženskih dvojic v Melbournu. Pričakovano sta se v finale uvrstili v zadnjem času sijajni Čehinji in olimpijski prvakinji iz Tokia, Barbora Krejčikova in Katerina Siniakova. V polfinalu sta prvi nosilki s 6:2, 6:2 premagali ukrajinsko-romunsko navezo Marta Kostjuk/Gabriela Ruse.

Sta pa izpadli drugopostavljeni Američanki Coco Gauff in Jessica Pegula. S 6:2, 7:6 (7) sta ju izločili Japonki Shuko Aoyama in Ena Shibahara, sicer deseti nosilki OP Avstralije. Finale bo v nedeljo pred finalom posameznikov.

V finalu moških dvojic bosta v soboto prvič igrala domačina Rinky Hijikata in Jason Kubler. Tekmeca bosta Monačan Hugo Nys in Poljak Jan Zielinski, ki bosta prav tako igrala za prvo lovoriko na grand slamih.