Sodišče zavrnilo Đokovića, tenisač mora zapustiti Avstralijo (dopolnjeno)

Avstralsko zvezno sodišče je danes zavrnilo zahtevo prvega teniškega igralca sveta Novaka Đokovića za ponovno priznanje njegove vize za vstop v državo. Srb bo po večdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede pravice, da vstopi v državo necepljen proti covidu-19 pred odprtim prvenstvom Avstralije, moral državo zapustiti.

Tričlanski senat sodišča v Melbournu je sprejel soglasno odločitev, da se Đokovićev zahtevek za varstvo zakonitosti zavrne. Tenisač je namreč zahteval ponovno priznanje njegove vize, ki jo je v petek z izvršnim sklepom na podlagi javnega interesa preklical avstralski minister za priseljence Alex Hawke, poroča avstralski časnik The Age.

Đokovićeva pravna ekipa je trdila, da je sklep neracionalen, zato je zahtevala njegovo odpravo. Sodišče je po dveh urah tehtanja argumentov obeh strani to zavrnilo. V postopku sicer ni tehtalo ministrove utemeljitve, da Đokovića označi kot grožnjo javnosti, temveč zgolj zakonitost sprejetega sklepa.

Đoković je po odločitvi sporočil, da je “izjemno razočaran”, a da bo zapustil državo. “Spoštujem odločitev sodišča in nameravam sodelovati z oblastmi pri odhodu iz države,” je zapisal v izjavi. The Age je poročal, da bo državo zapustil z rednim letom ob 12.30 po slovenskem času, prireditelji OP Avstralije pa so namesto njega v žreb med posamezniki uvrstili Italijana Salvatoreja Carusoja.

Odločitev sodišča je pozdravil Hawke, ki je zatrdil, da njegova odločitev sledi politiki “močnih zunanjih meja”. Ta je po njegovem obvarovala Avstralce v času pandemije in s tem Avstraliji na svetovni ravni prinesla “med najnižjimi stopnjami smrtnosti od covida-19, najhitrejše gospodarsko okrevanje in najvišjo precepljenost”.

S tem se je končal večdnevni spor Srba z avstralskimi oblasti glede njegovega vstopa v državo kot necepljena oseba na podlagi posebne zdravstvene izjeme za igranje na OP Avstralije. Izjemo je utemeljil z nedavno prebolelostjo covida-19.

O izjemi sicer v današnjem zaslišanju ni bilo govora, saj je sklep Hawka temeljil na nevarnosti, ki jo nadaljnje bivanje Đokovića, kot necepljene osebe, predstavlja tamkajšnji javnosti. Ministrov zagovornik Stephen Lloyd je pojasnil, da nevarnost temelji na “posnemanju Đokovića, kar bi lahko ogrozilo zdravje Avstralcev.”

Hawkov sklep so Đokovićevi odvetniki izpodbijali kot neracionalen v več točkah, med drugim, da Đoković ne more biti zgled proticepilcem, saj svojih prepričanj ni širil javno, pa tudi, da je trditev o nevarnosti za proteste v državi kot posledica Đokovićevega bivanja nelogična, saj potekajo tudi protesti proti njegovem izgonu.

“Niti v enem delu ni jasne ali logične utemeljitve, da bi prisotnost gospoda Đokovića v Avstraliji povzročila proticepilsko razpoloženje,” besede njegovega odvetnika Nicka Wooda povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vendar zvezdnik s tem ni uspel. Sodnik James Allsop je ob predstavitvi odločitve izpostavil, da bi za uspeh zahteve Đoković moral dokazati nezakonito ravnanje ministra ali neracionalnost pri sprejetju sklepa.

Korak Hawka, ki ima široka pooblastila glede bivanja tujcev v državi, se je tako izkazal kot ključen v sporu. Avstralska mejna policija je 34-letnemu zvezdniku že 6. 1. preklicala vizo za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije novega koronavirusa. Zvezne oblasti so namreč trdile, da prebolelost v zadnjih šestih mesecih ni veljavna izjema za tujce.

Vendar je odločitev mejne policije 10. 1. razveljavilo zvezno sodišče na podlagi ugotovitve, da Đokoviću po predhodni pridobitvi vizuma na meji ni bil omogočen pravičen postopek.

Zaradi vseh zapletov je vprašanje Đokovićevega vstopa v Avstralijo, kjer je načrtoval naskok na rekordni 21. naslov na turnirjih za grand slam, v zadnjih dneh poželo ogromno pozornosti po svetu, še največ pa v deželi tam spodaj, kjer je to postalo tudi pomembno politično vprašanje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralci so bili namreč v zadnjih dveh letih deležni izjemno strogih ukrepov za zajezitev pandemije na svetu, vključno z dolgimi zaprtji države in omejitvami za vrnitev Avstralcev iz tujine, ki tako zelo dolgo niso mogli obiskati svojcev. Ob sprostitvi nekaterih ukrepov so se v zadnjih mesecih množično cepili – precepljenost v državi je trenutno več kot 91-odstotna in raste.