Slovenski tenisači septembra proti Estoniji (dopolnjeno)

Slovenska teniška reprezentanca se bo septembra v dvoboju prve svetovne skupine Davisovega pokala merila z Estonijo, je določil žreb na sedežu Mednarodne teniške zveze (Itf) v Londonu.

Glede na to, da je Slovenija leta 2007 gostovala v Tallinnu, bo tokratni dvoboj v Sloveniji, najverjetneje v Portorožu, kjer bo tedaj istočasno potekal turnir WTA Zavarovalnice Sava.

Domača reprezentanca ima možnost izbire termina, se pravi 16. in 17. septembra ali 17. in 18. septembra.

Zmagovalec dvoboja bo napredoval v kvalifikacije 2023 in imel možnost, da 2023 zaigra na finalu Davisovega pokala, poraženec pa se bo za obstanek v prvi skupini pomeril z zmagovalci druge svetovne skupine.

Slovenija je letos marca v kvalifikacijah gostovala v Čilu in izgubila dvoboj z 0:4, Estonija pa je v drugi svetovni skupini gostila ekipo Pacifiške Oceanije, ki združuje igralce s tamkajšnjih otokov brez Avstralije in Nove Zelandije, ter gladko zmagala 4:0. Najboljši estonski igralec na lestvici ATP je Jurgen Zopp, trenutno na 908. mestu.

Slovenija, ki je bila na današnjem žrebu šesta nosilka, je s 3:2 dobila edini dosedanji obračun z Estonijo. Zdajšnji kapetan Grega Žemlja je aprila 2007 dobil dva dvoboja, odločilno tretjo točko pa je v zadnjem dvoboju priigral Luka Gregorc.

“Pomembno je, da igramo doma, saj lahko tako izberemo podlago. Je pa res, da je v naši ekipi vedno najbolj pomembno, kdo igra, ne pa kdo je tekmec. Spomnim se dvoboja leta 2007. Takrat sem igral proti Zoopu. Bil je bil zelo mlad, ampak se je videlo, da bo dober igralec. Igrali smo na hitrem tepihu. Tokrat bomo mi izbrali drugačno podlago,” je po žrebu povedal selektor Grega Žemlja.