Slovenske teniške igralke novembra s Kitajkami

Slovenska ženska teniška reprezentanca si je aprila letos v turški Antalyji izborila nastop v svetovni skupini pokala Billie Jean King, na današnjem žrebu na sedežu Mednarodne teniške zveze (ITF) v Londonu pa je dobila tekmico za preboj v izločilne boje. Izbranke kapetana Andreja Kraševca se bodo 11. in 12. novembra doma pomerile s Kitajkami.

Drugi kvalifikacijski pari pokala Billie Jean King so Nizozemska – Francija, Hrvaška – Nemčija, Romunija – Madžarska, Avstrija – Latvija, Japonska – Ukrajina, Argentina – Brazilija in Mehika – Srbija.

Slovenija je bila nazadnje članica svetovne skupine leta 2012. Tekmovanje se je tedaj imenovalo pokal Fed, razlika pa je tudi v tem, da se zdajšnji pokal Billie Jean King, ki je bil preimenovan 2020, igra po nekoliko drugačnem sistemu.

Slovenija se je uvrstila med 26 najboljših reprezentanc na svetu, ki so bile prej razdeljene v dve svetovni skupini, zdaj pa je Mednarodna teniška zveza zaradi uvedbe zaključnega turnirja to skupino razdelila na kvalifikacije (november 2022), izločilne boje (april 2023) in zaključni turnir dvanajstih najboljših ekip (november 2023).

Največji uspeh ženske reprezentance doslej je nastop v četrtfinalu svetovne skupine, se pravi med osmem najboljših ekip na svetu. To je bilo leta 2003, ko so Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan v prvem krogu premagale Argentinke, nato pa v teniškem spektaklu v Portorožu izgubile proti Rusinjam.