Slovenske tenisačice v Sevilli dosegle zgodovinski uspeh (daljše)

Slovenska ženska teniška reprezentanca je z uvrstitvijo v polfinale zaključnega turnirja pokala Billie Jean King v Sevilli dosegla največji uspeh slovenskega ekipnega tenisa. V soboto ob 10. uri se bo za mesto v finalu pomerila z Italijo.

Po uvodni zmagi Kaje Juvan proti Kazahstanki Ani Danilini je v drugi partiji Tamara Zidanšek dobila prvi niz proti Juliji Putincevi s 6:2 in Sloveniji ne glede na končni razplet obračuna s Kazahstanom matematično že zagotovila prvo mesto v skupini.

Zidanšek je po drugem nizu, ki ga je izgubila z 2:6, preventivno zaradi težav z ramo predala dvoboj.

V tretji tekmi dneva, igri parov, ki ni odločala o ničemer, je Slovenija izgubila 1:2 v nizih in dvoboj s Kazahstanom zaključila z izidom 1:2.

Veronika Erjavec in Ela Nala Milić sta dobili uvodni niz s 6:2, drugega izgubili 4:6, v hitropoteznem tretjem pa sta bili Ana Danilina in Žibek Kulambajeva boljši z 10:7.

Izbranke kapetana Andreja Kraševca so s prebojem v polfinale ekipnega svetovnega prvenstva, ki nosi ime legendarne ameriške tenisačice Billie Jean King, presegle dosežek izpred dvajsetih let, ko je Slovenija v Portorožu v četrtfinalu tedanjega pokala Fed izgubila proti Rusiji.

Za Italijo sta ta teden v Sevilli vse dvoboje posameznic odigrali Jasmine Paolini, 30. igralka na lestvici WTA, ter Martina Trevisan (43.). Italija je v prvem krogu premagala Francijo z 2:1, v četrtek pa Nemčijo s 3:0. V ekipi so še Elisabetta Cocciaretto (52.), Lucia Bronzetti (64.) in Nuria Brancaccio (209.).

* Izidi, 2. krog:
Sevilla: Slovenija – Kazahstan 1:2
Kaja Juvan – Ana Danilina 6:1, 6:0;
Tamara Zidanšek – Julija Putinceva 6:2, 2:6 – predaja Zidanšek;
Veronika Erjavec/Ela Nala Milić – Ana Danilina/Žibek Kulambajeva 6:2, 4:6, 7:10.