Slovenija za uvod pokala BJK boljša od Gruzije

Slovenska ženska teniška reprezentanca je v prvem krogu z 2:1 v zmagah proti Gruziji vknjižila prvo točko v prvi evro-afriški skupini pokala Billie Jean King v turški Antalyi. V prvem posamičnem dvoboju je za Slovenijo zmago vpisala Kaja Juvan, v drugem pa je bila uspešna še Tamara Zidanšek. V dvojicah sta izgubili Pia Lovrič in Živa Falkner.

Najprej je na peščena igrišča v turškem letovišču stopila Juvanova (81. na lestvici WTA), ki je bila po manjših začetnih težavah s 7:5, 6:1 boljša od 1016. igralke lestvice WTA, Zozije Kardava.

Enaindvajsetletna Ljubljančanka je imela nekaj težav z 20-letno Gruzijko in z razmerami v prvem nizu. Kar trikrat je izgubila svoj začetni udarec, potem pa po zaostanku z 2:5 nanizala pet zaporednih iger za osvojitev prvega niza. V drugem je 81. igralka sveta oddala le še eno igro, dvoboj pa je trajal uro in osem minut. “Razmere so težke, precej piha. Hitro se moraš prilagoditi in s tem sem imela na začetku malo več težav. Dobro sem se prilagodila, vesela sem prve zmage,” je po dvoboju dejala Juvanova.

Drugi posamični dvoboj je bil prav tako bolj izenačen le v prvem nizu, nato pa je lanska polfinalistka OP Francije Zidanškova (27.) zanesljivo opravila z Mariam Bolkvadze (157.). Slavila je s 6:3, 6:0 po uri in 11 minutah.

Zidanškova je v prvem nizu sicer na začetku enkrat izgubila servis, a dosegla dva “breaka” v prvih štirih igrah. Ko ji je stekel začetni udarec, je mirno krmarila do osvojitve prvega niza. V drugem je takoj na začetku odvzela tekmici še en servis ter nato še z dvema v tretji in peti igri hitro razrešila vse dvome o zmagovalki.

Tudi Konjičanka je po obračunu opozorila na zelo vetrovne razmere. “Danes so bili pogoji kar zanimivi, zelo je pihalo in ni bilo lahko. Glede na to, da je bila to prva tekma na pesku po dolgem času, sem zadovoljna, kako sem jo izpeljala. Mislim, da sem se dobro spopadla sama s sabo, s pogoji ter tekmico. Zadovoljna sem s prikazanim,” je dejala trenutno najboljša slovenska igralka.

Najboljši posameznici v reprezentanci kapetana Andreja Kraševca sta predčasno priigrali prvo točko za Slovenijo. Po večurni prekinitvi zaradi dežja je na vrsto prišel tudi dvoboj dvojic. V njem sta Živa Falkner (482.) in Pia Lovrič (573.) po ogorčenem boju s 6:3, 6:7 (5), 4:6 izgubili z Mariam Bolkvadze in Oksano Kalašnikovo (brez uvrstitve).

Slovenijo v Antalyi v torek čaka nastop proti Avstriji, ki je danes prav tako z 2:1 ugnala Bolgarijo. V sredo bodo slovenske tekmice Hrvatice, v četrtek Bolgarke in v petek še Švedinje. V primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini v soboto sledi še en dvoboj.

Obračun prvouvrščenih reprezentanc v obeh skupinah ne bo odločal o ničemer, saj bosta obe ekipi ne glede na rezultat napredovali v svetovno skupino pokala Billie Jean King, medtem ko bo dvoboj drugouvrščenih odločal o tretjem potniku med elito iz evroafriške skupine. V drugi skupini so zbrane reprezentance Srbije, Madžarske, Turčije, Estonije in Danske.

Varovanke kapetana Andreja Kraševca so sicer med favoritinjami za vstop v svetovno skupino. Poleg Zidanškove, Juvanove, Falknerjeve in Lovričeve barve Slovenije zastopa še 127. mladinka sveta, 17-letna Lara Smejkal.

*1. evro-afriška skupina (Antalya):
- ponedeljek, 11. april:
- 1. krog:
SLOVENIJA - GRUZIJA 2:1
Kaja Juvan - Zozija Kardava 7:5, 6:1;
Tamara Zidanšek - Mariam Bolkvadze 6:3, 6:0;
Falkner/Lovrič - Bolkvadze/Kalašnikova 6:3, 6:7 (5), 4:6;

- torek, 12. april:
- 2. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA (9.00)

- sreda, 13. april:
- 3. krog:
SLOVENIJA - HRVAŠKA (9.00)

- četrtek, 14. april:
- 4. krog:
SLOVENIJA - BOLGARIJA (9.00)

- petek, 15. april:
- 5. krog:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA (9.00)