Slovenija z Artnakom, Dominkom in Rolo v boj s Turčijo

Slovenska moška teniška reprezentanca ima v začetku februarja prvo akcijo v 2023. V Istanbulu se bo v kvalifikacijah za svetovno skupino 1 Davisovega pokala pomerila s Turčijo. Barve Slovenije bodo zastopali Bor Artnak, Sebastian Dominko, Blaž Rola, Jan Kupčič in Matic Križnik.

Na papirju je favorit Turčija, saj bo igrala pred domačimi gledalci, ima na razpolago izbiro podlage, hkrati ima tudi višjeuvrščene igralce na lestvici ATP, vseeno pa je kapetan Grega Žemlja optimističen. Prepričan je, da pozicije, ki jih zasedajo slovenski igralci na računalniški lestvici, ne odražajo dejanskega stanja.

“Artnak, ki je kot najvišjeuvrščeni Slovenec 681. na lestvici ATP, je zelo nepredvidljiv igralec, ki lahko ob pravi motivaciji preseneti tudi precej višjepostavljene tekmece. Dominko je zelo neugoden igralec na hitrih podlagah, saj je levičar, je telesno visok, hkrati pa je zaradi študija v ZDA v tekmovalnem pogonu. Rola se vrača po poškodbi kolena, zato je precej nazadoval po lestvici; 1121. mesto zagotovo ni njegova realna vrednost,” je uvodoma dejal Žemlja.

“Zavedamo se, da je Turčija favorit, a hkrati vemo, da imamo igralce, ki so sposobni zmagati. Veliko bo odvisno od vzdušja v ekipi, v kar ne dvomim, da bo dobro, saj smo z igralci v rednih stikih in vsi komaj čakajo, da se združimo v Istanbulu. Tudi motivacija bo vrhunska, saj si vsi želimo po dolgem času zmagati v gosteh,” je na novinarski konferenci dodal slovenski kapetan.

Postava Turčije še ni znana, saj je danes rok za prijavo, več ali manj pa je jasno, da bodo domače barve predstavljali najboljši turški tenisači. Altug Celikbilek je 238. na lestvici ATP, Cem Ilkel je 328., med prvih 500 na svetu pa sta še Ergi Kirkin in Yanki Erel.

Slovenija je dobila oba dosedanja dvoboja s Turčijo. Prvega leta 1993, drugega pa 2018 v Portorožu. Tedaj je Aljaž Bedene dobil oba dvoboja posameznikov, odločilno tretjo točko pa je na peti tekmi osvojil Nik Razboršek.

Dvoboj bo 3. in 4. februarja. Prvi dan bosta na sporedu dve igri posameznikov, drugi dan se bo začel z igro dvojic, sledili pa bosta še dve partiji posameznikov.