Slovenija v Sevilli odpira 60. izvedbo finala pokala BJK

Slovenke bodo danes ob 10. uri kot prve od dvanajstih najboljših reprezentanc na svetu stopile na osrednje igrišče stadion La Cartuja v Sevilli, kjer bo do nedelje potekal zaključni turnir pokala Billie Jean King. Prve tekmice bodo Avstralke, ki imajo na lestvici WTA podobne uvrstitve kot Kaja Juvan in Tamara Zidanšek.

Avstralija je sicer lanska finalistka pokala BJK – v finalu je izgubila proti Švici, a so njene igralke v zadnjem letu precej nazadovale. Ajla Tomljanovic je bila lani nosilka ekipe, danes pa je 593. na svetu. Prvi lopar je tako Kimberly Birrell, ki zaseda 100. mesto na lestvici WTA.

Storm Hunter kot druga Avstralka je 155., v ekipi pa so še Daria Saville (203.), Ellen Perez (455.) in Ajla Tomljanovic.

Slovenijo zastopajo Tamara Zidanšek, ki je ta teden 98. igralka na svetovni lestvici, Kaja Juvan (102.), Veronika Erjavec (199.), Nina Potočnik (529.) in Ela Nala Milić (1035.).

Za uvodni dvoboj drugouvrščenih igralk sta predvideni Kaja Juvan in Storm Hunter, za drugo partijo, v kateri bosta loparje prekrižali najboljši igralki, pa Tamara Zidanšek in Kimberly Birrell.

Kapetana ekip, Slovenijo vodi Andrej Kraševec, lahko eno uro pred začetkom dvoboja spremenita postavi, kar slovenskem v primeru ni vprašljivo, težavo pa ima njegova kolegica Alicia Molik, saj njene varovanke še niso prispele v Sevillo. Drugorangirana Hunter je bila v ponedeljek še na poti, specialistka za igro dvojic, Ellen Perez, pa bo zagotovo zamudila dvoboj, saj je danes na zaključnem turnirju WTA v Cancunu igrala v finalu parov.

Za konec sledi še partija dvojic, ki je glede na sistem tekmovanja zelo pomembna, saj so v ekipi zgolj tri reprezentance, le ena pa bo napredovala v polfinale. Slovenija bo v petek igrala s Kazahstanom, za katerega nastopa najvišjerangirana igralka na finalu BJK Elena Ribakina, četrta na svetu.

V skupini A igrajo Švica, Češka, ZDA, v C so Španija, Kanada in Poljska, v skupini D pa Francija, Italija in Nemčija.