Slovenija pokal BJK začela zmago

Slovenska ženska reprezentanca je nastope v 1. evro-afriški skupini v pokalu BJK začela z zmago. Slovenija je bila v turški Antalyi z 2:1 boljša od Gruzije. 

Dvoboj je bil odločen po obeh tekmah med posameznicami. Na igrišče je najprej stopila Kaja Juvan (81. WTA). Njena tekmica je bila 20-letna Zoziya Kardava (1016. WTA). Pol leta starejša Juvanova je v vetrovnih razmerah prvi niz dobila s 7:5. Gruzijka je vodila že s 5:2, potem pa je Juvanova dobila pet iger zapored. Juvanova je kar štirikrat odvzela servis tekmici, Gruzijka pa Slovenki trikrat. Povsem drugače je bilo v drugem nizu, v katerem Juvanova ni dopustila niti ene brejk priložnosti tekmici, sama pa ji je dvakrat odvzela servis in niz dobila s 6:1. Dvoboj je trajal 68 minut. “Razmere so bile težke, precej je pihalo. Moraš se hitro prilagoditi na dane razmere. Na začetku sem imela nekaj več težav, nato pa sem se uspela prilagoditi in priti do prve zmage za Slovenijo,” je po dvoboju rekla Juvanova. Takoj za njo je na igrišče odšla še najboljša slovenska igralka Tamara Zidanšek (27. WTA). Njena tekmica je bila Mariam Bolkvadze (157. WTA). Zidanškova je prvi niz dobila s 6:3, drugega pa brez izgubljene igre. Zanimivo, dvoboj je trajal tri minute dlje kot prvi, tudi v tem primeru pa tekmica Slovenke v drugem nizu ni imela niti ene brejk priložnosti. “Razmere za igro so bile zelo težke. Zelo je pihalo. Ni bilo lahko. Zadovoljna sem s prikazanim na igrišču, saj je bila to moja prva tekma na pesku po dolgem času. Dobro sem se spopadla sama s sabo, razmerami in tekmico. Zelo sem zadovoljna s svojo predstavo, jutri pa gremo po novo zmago,” je po dvoboju povedala Zidanškova.

“Z današnjim dnem sem zelo zadovoljen. Vesel sem, da sta tako Kaja kot tudi Tamara hitro končali dvoboj posameznic. Razmere so bile težke, vendar sta obe dekleti pokazali, da sta dobro pripravljeni. Jutri gremo na zmago, pomembno je, da sta obe najboljši igralki spočiti,” pa je prvi dan opisal selektor Andrej Kraševec.

Tretji dvoboj v igri dvojic je bil zgolj formalnost. Pia Lovrič in Živa Falkner sta lahko tako zaigrali povsem neobremenjeno. Za Pio je bil to sicer drugi dvoboj v pokalu BJK, za Živo pa prvi. Dvoboj je bil zelo izenačen, trajal je kar dve uri in 17 minut, na koncu pa sta bili boljši Gruzijki in tako postavili končni rezultat 2:1 za Slovenijo.

Jutri Slovenke čakajo težje tekmice in sicer Avstrijke. Naše severne sosede so danes premagale Bolgarke. Njihova najboljša igralka je Julia Grabher, ki je trenutno na 198. mestu lestvice WTA. V sredo bodo slovenske tekmice Hrvatice, v četrtek Bolgarke in v petek še Švedinje.

V Turčiji nastopa 11 reprezentanc, ki igrajo v dve skupinah. Napredovanje v v kvalifikacije za svetovno skupino si bosta zagotovili zmagovalki obeh skupin, tretjega potnika pa bo dal medsebojni dvoboj drugourvščenih ekip iz obeh skupin.

Slovenija je v skupini skupaj s ŠvedskoHrvaško, Avstrijo, Bolgarijo in Gruzijo. V drugi skupini so Srbija, Madžarska, Turčija, Estonija in Danska.

Tekme skupinske dela bodo potekale od 11. do 15. aprila, play-off pa v soboto, 16. aprila. 

pokal Billie Jean King

Prva evro-afriška skupina, Antalya

Slovenija – Gruzija 2:1

Kaja Juvan – Zoziya Kardava 7:5, 6:1.

Tamara Zidanšek – Mariam Bolkvadze 6:3, 6:0.

Pia Lovrič/Živa Falkner – Bolkvadze/Kalašnikova  6:3, 6:7 (5), 4:6.