Slovenija po zmagi nad Hrvaško na pragu svetovne skupine pokala BJK (daljše)

Slovenija je z uspehom nad Hrvaško z 2:1 prišla do tretje zmage v predtekmovanju teniškega pokala Billie Jean King v Turčiji in je na dobri poti, da si v naslednjih dveh dneh zagotovi prvo mesto v skupini, ki prinaša neposredno uvrstitev v jesenske kvalifikacije svetovne skupine.

Slovenija je do zmage prišla že po dvobojih posameznic; Kaja Juvan je premagala Ano Konjuh s 6:2 in 7:5, Tamara Zidanšek pa je bila boljša od Petre Martić s 6:3, 6:2.

V dvoboju dvojic sta se predstavili Pia Lovrič in Lara Smejkal. Po uri in 25 minutah sta morali priznati premoč hrvaški navezi Petra Martić/Donna Vekić, ki je zmagala s 6:4 in 6:4.

Za ohranitev prvega mesta v skupini mora Slovenije v četrtek premagati Bolgarijo ali v petek Švedsko. Na papirju jo težje delo čaka jutri, saj Bolgarija v Antalyi nastopa z Viktorijo Tomovo, 112. igralko na lestvici WTA, ter Isabelo Šinikovo (226.), medtem ko Švedsko ob izostanku obeh najboljših, Rebecce Peterson (77.) in Mirjam Bjorklund (159.), zastopata Caijsa Hennemann (374.) ter Fanny Östlund (479.).

Potem ko je Slovenija v torek v vetrovnih razmerah šele po igri dvojic prišla do druge točke za zmago nad Avstrijo, sta danes Kaja Juvan in Tamara Zidanšek ob precej bolj normalnih pogojih nepričakovano ekspresno opravili svoji nalogi.

Odlično predstavo je najprej prikazala Kaja Juvan (81.), ki je tekmico, 63. na svetu Ano Konjuh, odpravila po manj kot uri in pol igre. “Malce sem utrujena, a predvsem zadovoljna, kako sem igrala. Ves čas sem se držala načrta, ki sva ga skovala s kapetanom Kraševcem. Nisem popuščala, ves čas sem bila dovolj agresivna, tako da tekmica ni mogla razviti svoje igre,” je uvodoma povedala 21-letna Ljubljančanka, ki v treh dvobojih v Antalyi še ni izgubila niza.

“Užitek je nastopati v takšnem tekmovanju. Vzdušje v ekipi je res dobro, vseskozi se podpiramo, bodrimo, zabavamo. Tudi Blaž Kavčič, ki je prvič z nami, se je odlično vklopil v ekipo. Vse to zagotovo pomaga k predstavam na igrišču, še posebej po težki lanski sezoni na pesku, ko zaradi zdravstvenih težav nisem imela dovolj dvobojev, tako da pred prihodom v Turčijo nisem vedela, kako se bo telo odzvalo ob prehodu na peščene podlage,” je dodala Juvanova.

Tamara Zidanšek (27.) je bila proti 63. igralki na svetu, januarja 2020 pa že štirinajsti, Petri Martić v vlogi favoritinje, vendar torkov poraz proti avstrijski predstavnici ter dejstvo, da Konjičanka v treh dvobojih na svetovni turneji še ni premagala Hrvatice, nista bili najboljši popotnici. A Zidanškova je zaigrala kot prerojena in zmagala po uri in 26 minutah.

“Zelo sem zadovoljna z igro in zmago. Preboj v svetovno skupino bi bila res velika stvar za slovenski ženski tenis. Jaz sem še premlada, da bi se spomnila, kako je bilo, ko sta v Portorožu gostovali reprezentanci ZDA in Rusije, a že zavedanje, da je prejšnji generaciji uspel ta preboj, ti daje samozavest in motivacijo, da je to mogoče,” je povedala 24-letna Konjičanka.

“Ob taki ekipi, predvsem pa ob tem vzdušju, ki vlada v reprezentanci, lahko optimistično zremo v prihodnost. Užitek je biti del te reprezentance, predvsem pa je celotno dogajanje povsem drugačno kot na ostalih turnirjih, kjer sem običajno sama oziroma s trenerjem. Tukaj je za vse poskrbljeno. Imamo fizioterapevte, trenerje, ljudi, ki mislijo na vse, tako da se lahko sama povsem posvetim tenisu,” je dodala Zidanškova.

Kapetan Andrej Kraševec je po zmagi žarel od veselja in ponosa. Glavni cilj, osvojitev prvega mesta v skupini, s katerim se izogneš sobotnemu dvoboju za tretjo vstopnico med svetovno elito iz evro-afriške skupine, je zdaj na dosegu roke. Z zmago proti Bolgariji bi si Slovenija že dva dvoboja pred koncem zagotovila novembrske kvalifikacije med svetovno elito.

“Zvečer se bomo pogovorili in se skupaj odločili za taktiko v prihodnjih dneh. Zagotovo pa nam predstave Juvanove in Zidanškove dajejo ogromno samozavesti in prepričanja, da smo na pragu velikega uspeha slovenskega ženskega tenisa. Ta reprezentanca po kakovosti zagotovo sodi med svetovno elito,” je dejal 42-letni kapetan.

* Izidi, 3. krog (Antalya):
Slovenija – Hrvaška 2:1
Kaja Juvan – Ana Konjuh 6:2, 7:5;
Tamara Zidanšek – Petra Martić 6:3, 6:2;
Pia Lovrič/Lara Smejkal – Petra Martić/Donna Vekić 4:6, 4:6.