Slovenija izgubila polfinale pokala BJK proti Italiji (dopolnjeno)

Slovenija je izgubila polfinale zaključnega turnirja ženskega teniškega pokala Billie Jean King v Sevilli. Premoč je morala priznati Italiji, ki je slavila z 2:0. Kaja Juvan je izgubila proti Martini Trevisan s 6:7, 3:6, Tamara Zidanšek pa proti Jasmine Paolini z 2:6, 6:4 in 3:6.

Italija bo v finalu 60. izvedbe ekipnega svetovnega prvenstva igrala proti zmagovalkam dvoboja Češka – Kanada, Slovenija pa se iz Španije vrača z zgodovinskim dosežkom, prebojem med štiri najboljše reprezentance na svetu.

Slovenija je danes imela nekaj možnosti, vendar sta Italijanki, ki sta uvrščeni med prvih 50 igralk na svetu, pokazali svojo kakovost in izkušnje ter zasluženo zmagali. Kaja Juvan je imela v podaljšani igri prvega niza žogo za vodstvo 1:0 v nizih, vendar je naredila dvojno napako, Tamara Zidanšek pa je v tretjem nizu povedla z 2:0, nato pa do konca dobila le še eno igro.

Dvaindvajsetletna Juvan je imela med dvobojem hude zdravstvene težave. Začele so se že po nekaj igrah, ko je bila opazno zadihana, stopnjevale pa proti koncu niza, ko ji je roka nenadzorovano drgetala. Po prvem nizu je odšla v garderobo, vendar se stanje ni izboljšalo.

V drugem nizu je morala zaprositi za zdravniško pomoč – zdravnica jo je pregledala in pretipala po celem telesu, izmerila srčni utrip, nato pa je nadaljevala dvoboj. Po koncu so jo odpeljali na pregled k zdravniku in nato v hotel, tako da ni stopila pred novinarske mikrofone. Pozno popoldne se je počutila že precej bolje, je povedal kapetan Andrej Kraševec, vzrok za težave pa naj bi bila viroza, zaradi katere je morala na zadnjih turnirjih predati že nekaj dvobojev.

Medtem ko je bila Ljubljančanka na opazovanju pri zdravniški službi tekmovanja na stadionu, je 25-letna Tamara Zidanšek še tretjič v karieri izgubila proti dve leti starejši Italijanki, zmagovalki turnirja WTA v Portorožu 2021. Po porazu je bila Konjičanka vidno jezna, zlomila lopar in razočarana zapustila stadion La Cartuja v Sevilli.

“Jezna sem bila, ker sem igrala res dobro, ona pa še bolje. Bila sem blizu zmage, ki bi pomenila izenačenje skupnega izida na 1:1. Vedeli smo, da imamo v dvojicah precej možnosti za zmago. Vseeno se iz Španije vračamo ponosni in z zgodovinskim dosežkom,” je dejala Zidanšek.

“Hkrati zelo zadovoljna končujem sezono, saj sem imela pred nekaj tedni grozne težave z ramo in sploh nisem vedela, ali bom lahko igrala v Sevilli in kako se bom začela pripravljati na novo sezono. Bolečine so izginile z določenimi spremembami in prilagoditvami materiala, moja igra pa je tudi močno napredovala, tako da mirne vesti in dobre volje odhajam na počitnice v tople kraje,” je dodala Zidanšek.

Selektor Andrej Kraševec je potreboval precej časa, da je prišel na novinarsko konferenco, saj je bil močno razočaran, ker je vseskozi verjel, da Slovenija lahko premaga Italijo. “Zdaj, ko so se čustva malce umirila, lahko rečem, da je Italija zasluženo zmagala. Ima šest igralk med prvih sto na svetu, tako da lahko kapetanka izbere tiste, ki so trenutno v najboljši formi.”

“Imeli smo tudi malce smole, da je imela Kaja zdravstvene težave in da je Tamara po novi odlični predstavi v odločilnih trenutkih za milimetre zgrešila nekaj udarcev. V Sevilli smo presegli cilje, smo med štirimi najboljšimi reprezentancami na svetu, verjamem pa, da lahko ta dosežek v prihodnosti še izboljšamo. Kaja in Tamara sta še mladi, za sabo pa imata kar nekaj igralk, ki bodo v prihodnjih letih potrkale na vrata reprezentance,” je dodal Kraševec.

Slovenija bo naslednjo sezono v pokalu BJK začela aprila v kvalifikacijah za zaključni turnir, ki bo znova novembra v Sevilli. To pomeni, da bo med dvajsetimi najboljšimi reprezentancami na svetu; v Andaluziji 2024 bo nastopilo devet zmagovalk aprilskih dvobojev, obe letošnji finalistki ter povabljena ekipa s strani Mednarodne teniške zveze.

* Izida, polfinale:
Sevilla: Slovenija – Italija 0:2
Kaja Juvan – Martina Trevisan 6:7 (6), 3:6
Tamara Zidanšek – Jasmine Paolini 2:6, 6:4, 3:6