Slovenija danes igra za zgodovino svetovnega tenisa

Slovenska teniška reprezentanca se je z uvrstitvijo v polfinale zaključnega turnirja pokala Billie Jean King v Sevilli že vpisala v zgodovino slovenskega tenisa, danes pa se lahko zapiše še v anale svetovnega tenisa. V 60-letni zgodovini največjega ekipnega teniškega tekmovanja na svetu še nobena tako majhna država ni igrala v finalu.

Letos se je pokala BJK udeležilo 134 reprezentanc, na zaključnem turnirju v Španiji pa nastopa dvanajst najboljših ekip. Slovenija, ki je še lani aprila igrala v evroafriški skupini, je na pragu senzacionalnega dosežka. Na poti do finala ji bo danes ob 10. uri stala reprezentanca Italije, 4-krat zmagovalka tega tekmovanja, nazadnje 2013.

Na papirju je Italija favoritinja, saj ima v svoji vrsti štiri igralke med prvih sto na svetu. Jasmine Paolini zaseda 30. mesto, Martina Trevisan je 43., Elisabetta Cocciaretto 52. in Lucia Bronzetti 64.

Do zdaj sta v Sevilli med posameznicami igrali le Paolini in Trevisan. Če bosta oba kapetana – Italijo vodi Tathiana Garbin – ostala pri teh postavah, bo Kaja Juvan (104.) igrala prvo partijo proti Martini Trevisan, Tamara Zidanšek (98.) pa z Jasmine Paolini.

Juvan s Trevisan še ni izgubila dvoboja, enega je dobila na turnirju WTA v Palermu, dva na turnirjih Itf, Zidanšek pa še ni premagala Paolini. Izgubila je obe partiji.

Kaja Juvan je pred novim zgodovinskim obračunom zelo pozitivna. “Obe s Tamaro sva v odlični formi, hkrati zelo sproščeni, saj smo že presegli pričakovanja, tako da verjamem, da bo zanimivo. Ostati morava zbrani in se tekmic lotiti, tako kot znava,” je dejala po včerajšnjem uspehu.