Slovenci v soboto odpotujejo v Čile

V Telemachu, v prostorih glavnega sponzorja Tenis Slovenije, se je predstavila moška teniška reprezentanca, ki jo 4. in 5. marca čaka kvalifikacijski dvoboj Davisovega pokala za svetovno skupino I.  V Čile bodo odpotovali Blaž Rola, Bor Artnak, Sebastian Dominko in Matic Dimic.

Slovenska reprezentanca (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Dvoboj v Davisovem pokalu bo 4. in 5. marca potekal v mestu Viña del Mar. Slovenci so v zadnjih dneh trenirali v Ljubljani, pred odhodom v Čile pa bodo trenirali še v Portorožu (četrtek, petek).

Prvi igralec slovenske reprezentance je izkušeni Blaž Rola, ki je trenutno na 185. mestu lestvice ATP. Rola je nazadnje za reprezentanco igral septembra 2019, ko je Slovenija premagala Egipt. “Bil sem zraven že septembra, ampak sem takrat tik pred začetkom zbolel. To je bila velika smola. Vesel sem, da sem znova del ekipe. Gremo v Čile, da naredimo našo nalogo 100 odstotno. Kako pa bo vse potekalo na igrišču pa bomo videli tam. Južna Amerika mi leži. Tam se odigral veliko turnirjev na pesku in imel tudi nekaj dobrih rezultatov. Upam, da bo tokrat enaka zgodba, enaki občutki, enaki rezultati. Forma bi bila lahko boljša. Po prihodu z dopusta sem staknil manjšo poškodbo, vnetje tetive kvadricepsa. Bolečina počasi izginja, rehabilitacija poteka dobro. Zdaj že treniram normalno, sem pa izgubil dva dragocena tedna treningov. A časa do začetka dvoboja je še dovolj,” je na novinarski konferenci povedal Rola.

To bo drugi dvoboj, ki ga bo na klopi vodil selektor Grega Žemlja: “Od prvega februarja so reprezentančni treningi potekali dvakrat na teden. Ta teden smo trenirali v Ljubljani, jutri pa se za dva dni preselimo v Portorož. Vsi igralci, ki jih danes vidimo so bili prisotni na nekaterih treningih. Tako, da so začutili ekipni duh. Vse poteka nemoteno. Tudi papirologija je urejena. V njihovi reprezentanci igrajo trenutno najboljši igralci v tej državi. Stvar je jasna. So v vlogi favorita, ampak glede na položaj v svetu (koronavirus) se lahko zgodi veliko stvari. Dali bomo vse od sebe. To je naša naloga, kar se bo zgodilo na igrišču pa bomo videli. Žemlja je spregovoril tudi o položaju Aljaža Bedeneta: “Aljaž ni v tekmovalnem pogonu od lanskega Umaga. Pred kratkim je začel z resnejšimi treningi. Ima svoje razloge, da tokrat ne gre v Čile in se pripravlja na turnirje na trdi podlagi. Enostavno ni v tekmovalnem pogonu.”

Ostali trije slovenski igralci so Sebastian Dominko (1605. mesto na ATP), Bor Artnak (1782. mesto na ATP), Matic Dimic (brez točk na lestvici ATP).

17- letni Bor Artnak je edini manjkal na današnjem zboru, trenutno je namreč na turnirju v Braziliji in bo v Čile pripotoval od tam. Lani septembra je odigral prvi dvoboj v Davisovem pokalu in premagal paragvajskega tekmeca. “Ko me je selektor Žemlja vpoklical v reprezentanco sem bil zelo vesel. Za slovensko reprezentanco si želim igrati že od malih nog in v tem tudi najbolj uživam. Prihodnji teden potujemo v Čile. Tja odhajamo brez velikih pričakovanj, vseeno pa upam, da bomo prikazali dober tenis in bomo videli, kako bo šlo. Trenutno nastopam na turnirju v Braziliji, kjer so razmere povsem drugačne kot v Sloveniji. Temperatura je čez 30 stopinj Celzija. Igramo na pesku, v Sloveniji sem treniral na trdi podlagi. Počutim se dobro. Če bom odigral dober tenis se mi zdi, da lahko pridem v zaključek turnirja,“ je iz Brazilije sporočil Artnak.

Leto dni starejši Sebastian Dominko je v Davisovem pokalu prav tako debitiral proti Paragvaju, edini dvoboj, ki ga je odigral lani septembra v Portorožu pa je izgubil. “Nazadnje sem igral v Tuniziji. Prvič letos sem igral dva zaporedna turnirja na trdi podlagi. Igral sem dobro, forma se vzpenja in lahko rečem, da komaj čakam na dvoboj proti Čilu. Spomini na zadnji dvoboj Davisovega pokala so lepi. Tudi zaradi tega, ker smo zmagali. Mlada ekipa je takrat dobila zagon za naprej. Nismo favoriti, ampak pustimo se presenetiti,” je dejal Dominko.

Za Matica Dimica bo to prvo potovanje s slovensko reprezentanco. “Zelo sem hvaležen za vpoklic v reprezentanco. Veselim se srečanja. Igranje za reprezentanco so sanje vsakega športnika, to bo dobra izkušnja za prihodnost. Treningi so bili na visokem nivoju, prikazali smo dobro igro, tako da lahko rečem, da smo pripravljeni na ta dvoboj,” je dejal debitant Matic Dimic.

Čile je zadnji dvoboj v Davisovem pokalu odigral lani septembra, ko je v prvem kolu svetovne skupine I izgubil proti Slovaški. V Bratislavi je bilo 3:1 za domačo reprezentanco. Prvi igralec je Cristian Garin, ki je trenutno na 27. mestu lestvice ATP (najvišje je bil na 17. mestu lani septembra). V karieri je osvojil kar 6 turnirjev serije ATP, lani pa je nastopil v 4. kolu Wimbledona in OP Francije. Na letošnjem prvem turnirju za grand slam v Avstraliji pa je izpadel v tretjem kolu. Poleg njega so med prvimi 150 igralci na svetu še trije Čilenci. To so Alejandro Tabilo (113. ATP), Nicolas Jarry (143. ATP), Marcelo Tomas Barrios Vera (144. ATP).

Največji uspeh Čila v Davisovem pokalu je finalni nastop leta 1976, ko so Čilenci izgubili proti Italijanom.

V primeru zmage bo Slovenija septembra letos odigrala dvoboj svetovne skupine I, v primeru poraza pa se bodo vrnili v svetovno skupino II.